Heerlijk vakantiegevoel in een moderne langgevelhoeve

Category: Editie 101

Omgeven door het groen op enkele meters van het Netekanaal en toch op slechts vijf minuten fietsen van het Lierse stadscentrum wonen, het zijn de troeven die de bouwheer en bouwvrouw zochten en vonden in een oude hoeve. “De bestaande hoeve hebben we laten ombouwen tot een moderne langgevelhoeve die perfect in de omgeving past”, vertelt de bouwvrouw bij de verwelkoming. Het koppel met twee kinderen had reeds een woning gerenoveerd in hartje Lier. “Maar nu zochten we iets in een rustige omgeving. We wonen in het groen maar het centrum is nog altijd dichtbij, ideaal dus. Achteraan ons terrein ligt het Netekanaal waar veel fietsers, wandelaars en boten passeren. Al gebeurt dit ver genoeg van onze woning waardoor ze ons niet echt zien zitten. Het gevolg is dat  we ’s morgens aan onze ontbijttafel met de passage een soort van vakantiegevoel hebben”, omschrijft de bouwvrouw de omgeving. Achter de stijlvolle omheining en houten poort eist de woning in het midden van het terrein alle aandacht op. “Omdat we een bestaande hoeve kochten, mochten we ze volledig afbreken en heropbouwen maar het gebouw moest volgens de voorschriften ongeveer op dezelfde plaats blijven staan. Het maakt dat we in de voortuin voldoende plaats hebben voor enkele praktische zaken zoals de parkeerplaatsen voor de wagens, een fietsenberging en het hondenhok.” De heropgebouwde hoeve past helemaal in de Pallietersfeer van ontspanning die in deze omgeving heerst. De woning heeft de perfecte oriëntatie met ’s morgens de ochtendzon op de voorgevel en de deugddoende namiddagzon op de tuin gericht.  De hoevestijl kreeg een modern uitzicht gecombineerd met een rustiek uitzicht mee. Dit wordt aan de buitenzijde gekenmerkt door de wit gekaleide gevel, de zwarte tinten van het buitenschrijnwerk, de houten Afrormosia-partijen en veel ramen voor de lichtinval. Zelfs de dakramen werden in een vast stramien in het schuin dak geplaatst voor een ordelijk uitzicht. Onder de laag kalei zit een authentieke oude gevelsteen geleverd door Franck BVBA uit Kampenhout. “Het gebruik van authentieke stenen geeft een mooi resultaat aan een hoge kwaliteit. Het geeft ook iets karaktervol aan de woning. Het voordeel van dergelijke stenen is dat ze niet alleen moeten worden gebruikt bij een boerderij- of hoevestijl. Ze kunnen ook perfect worden toegepast bij een villa”, zegt zaakvoerder Jan Franck. Zijn bedrijf levert jaarlijks gebruikte en opgekuiste stenen aan tweehonderd bouwwerven. Dit komt zo goed als overeen met één project per werkdag. Met 45 jaar ervaring weet Franck hoe het kwaliteit moet blijven leveren aan zijn klanten. “De stenen van vroeger werden een jaar gedroogd en ze  werden vooral overvloedig gebakken. De milieunormen waren niet zo streng maar het gevolg was dat men erg kwaliteitsvolle stenen maakte.” De Kampenhoutse firma is steeds in de weer om oude stenen uit afbraakprojecten te halen en te recupereren voor nieuwe bouwwerken. “Wij werken met zes afbraakploegen. Deze types van stenen zitten sinds vele jaren in volle muren en in de kalk.  Wanneer de muren worden afgebroken komen de stenen er eigenlijk als nieuw uit”, beschrijft Jan Franck het proces om authentieke façadestenen in een nieuwbouw of renovatieproject te verwerken. Ook voor de keuze van ramen en deuren kozen de bouwheer en bouwvrouw voor een combinatie van authentieke elementen met een moderne afwerking. Ze vonden hun partner in Engels Ramen en Deuren.
Het buitenschrijnwerk wisselt hout en aluminium op speelse wijze af. Deze combinatie werd in samenspraak met Engels Ramen en deuren gekozen.  De bouwvrouw en -heer kozen bewust voor de combinatie van hout en aluminium, dit kunnen wij als partner in heel smalle en elegante profielen aanbieden. De voordeur is een strakke en vlakke blokdeur gemaakt uit Afrormosia, een natuurlijke houtsoort. Ook enkele kleinere ramen en de panoramische ramen in blokprofiel op het gelijkvloers werden uit dezelfde houtsoort vervaardigd en afgewerkt in Aqua Coat.  Voor de overige ramen en het schuifraam viel de keuze op aluminium. De zwarte kleur in combinatie met structuurlak geven deze ramen naast een extra strak uitzicht ook een duurzame afwerking. Door te kiezen voor een combinatie van een natuurlijke afwerking in hout en een strakke afwerking in aluminium krijgt deze voormalige hoeve een heel eigentijds karakter, geeft Anthony Hoogsteyns van Engels Ramen en deuren aan.  Het schuifraam is een uniek concept dat de firma Engels zelf heeft ontwikkeld en waarvoor het bekend staat binnen zijn sector. “We spreken hier van een Slimslide profiel. De vleugel van het houten schuimraam is slechts 7,5 centimeter dik. Bij het schuifraam in aluminium is de verticale stijl maar 5 centimeter dik. De zeer slanke opbouw, wat kenmerkend is voor deze constructie, creëert zo een ruim zicht op de landelijke omgeving en haalt ook maximaal het landschap binnenshuis.  “We zijn een familiebedrijf, opgericht  in 1945, waarbij momenteel de derde generatie de zaak leidt. Aanvankelijk lag de klemtoon op standaard ramen en deuren, maar de laatste 10 jaar focussen we ons sterk op innovatief maatwerk en dit zowel voor nieuwbouw als verbouwingen, van herenhuizen tot villa’s. We denken graag samen mee met onze klanten om zo voor elke woning mooie ramen en deuren te kunnen leveren. Deze persoonlijke service en de esthetische uitstraling van de projecten zijn hierbij erg belangrijk. Door een hoger segment van de markt aan te spreken, wil Engels zich onderscheiden. Samen met de bouwheer en de architecten gaan we op zoek naar meer diepgang en dat komt in dit project in Lier perfect tot uiting.”  De alleenstaande hoeve wordt uiteraard uitgerust met een op maat geplaatst alarm- en beveiligingssysteem dat door SYM Secure uit Itegem werd voorzien. “De eigenaren kozen voor hun woning voor een basissysteem van Vanderbilt, dat vroeger onder de naam Siemens bekend was. De inbraakbeveiliging bestaat uit bewegingssensoren op het gelijkvloers en één sensor op de ruime nachthal op de eerste verdieping. De ramen en deuren die geopend kunnen worden, kregen een magneetcontact die in verbinding met het alarmsysteem staan”, overloopt Michael Van Roosbroeck van SYM Secure. De beveiligingssystemen kunnen verder worden uitgebreid naar de wensen van de klanten. “In dit geval werd er gekozen om ook de rookmelders aan het systeem te koppelen. Dankzij de app op smartphone of tablet ontvangen de bewoners meldingen wanneer de sensoren, magneten of rookmelders iets detecteren. Ze moeten uiteraard niet thuis zijn om te weten te komen wat er in de woning gebeurt. Dankzij de app kan de klant zijn alarm- en beveiligingssysteem volledig beheren van op verplaatsing.” Dit type van alarmsysteem is eveneens op maat te installeren bij grotere gebouwen en KMO’s. Het kan worden uitgebreid met een toegangscontrole, videofonie en camerabewaking. “Deze toepassing heeft als bijkomend voordeel dat het mooi kan geïntegreerd worden in het interieur van een woning. Het beschikt over mooie klavieren die eventueel in de muren ingebouwd kunnen worden”, meldt Van Roosbroeck van SYM Secure.  Het bedrijf levert naast alarm- en beveiligingssystemen ook totaalprojecten waarbij het meteen de algemene elektriciteitswerken kan uitvoeren bij nieuwbouw en verbouwingen. Bij het betreden van de woning komen we meteen in de ruime inkomhal. Met een toilet en verschillende inbouwkasten is deze erg praktisch ingericht. “Iedereen heeft bij ons een eigen kast met lades. Zaken als jassen, zonnebrillen, sjaals, boekentassen en sleutels hebben zo een vast plaats vooraan in de woning.” Voor de verschillende inbouwkasten in de woning werd opnieuw het Afrormo-siahout gekozen afgewisseld met een donkere houtsoort. “Het patroon van het Afrormosia uit de gevel komt op die manier terug in het interieur. Dat verband wilden we graag creëren. De donkere houtsoort, onder andere de nachthal en in de inkomhal contrasteert dan weer goed met de witte muren.”  In de inkomhal vertrekt er een trap naar beneden richting de koele kelder. Deze is momenteel ingericht als ruime speelruimte voor de kinderen.  Op de vloer werd over de hele woning twee soorten materialen gelegd. Grote keramische tegels sieren de inkomhal, de leefruimte en de badkamers. De woonkamer, trappen en slaapkamers kregen parket als afwerking. Vooral het onderhoudsvriendelijke karakter van deze types vloerbekleding zorgden voor deze keuze. Langs rechts ontdekken we de eetkamer met open keuken. Beide functies lopen vlot door elkaar dankzij de grote ruimte. In de keuken staat een keukeneiland die werd afgewerkt met een werkblad uit composiet. Het keukeneiland wordt verlengd door een tafel met vier huiselijke barstoelen van Top Interieur. De bouwheer en bouwvrouw kozen verschillende meubelstukken van de meubel- en interieurwinkel in Massenhoven. “De woning en de inrichting zijn een mix van strak en landelijk. Dit is een trend dit momenteel erg in trek is. Het is misschien ook een typisch Vlaamse combinatie”, zegt men bij de familiezaak Top Interieur. “De barstoelen komen van Mobitec. Deze komen goed tot hun recht aan het keukeneiland.”
 
Ook voor de meubelen in de woonkamer werd een beroep gedaan op de expertise van Top Interieur. “Het salon is een creatie van Flemish Tradition terwijl de set salontafels afkomstig is van Het Heerenhuis.” Toevallig of niet gaat het om drie Belgische merken. “Een groot deel van onze leveranciers zijn Belgische fabrikanten. België mag zeker een meubelland worden genoemd”, geeft Top Interieur aan. Voor de keuze van de meubelen kregen de bouwheer en bouwvrouw gericht advies van het team bij  Top Interieur. “Twee jaar geleden hebben wij onze zaak gebouwd, een 22.000m2 showroom met ook een decoratie-shop. Het aanbod werd uitgebreid met keukens en tuinmeubelen. Onze bezoekers ervaren op die manier een unieke winkelbeleving en ontdekken hun gewenste meubelen in een huiselijke sfeer zoals het mogelijk bij hun thuis kan zijn. In de mate van het mogelijke gaan onze adviseurs met stalen langs bij de klant om advies en tips ter plaatse te geven.” Het bedrijf levert zelfs alle maatwerk van meubelen. “De kleur, de afmetingen, de stoffering, bijna alles kan volledig naar wens van de klanten worden uitgewerkt en geleverd.” Door de grote glaspartij is het mogelijk om van aan de ontbijt- en eettafel rechtstreeks in de tuin met zwembad te kijken of om de voorbijvarende boten achter de tuin op te merken.“ Het keukeneiland met de eetruimte is eigenlijk onze ontmoetingsplaats. Met de kinderen of als er bezoek is, verzamelt iedereen zich hier of aan de lange tafel. De tafel en de luchter zijn van Zweedse makelij. Het is trouwens de enige verlichting die echt opvalt. Voor de rest ging onze voorkeur uit naar verfijnde spots. In deze ruimte lieten we een gashaard installeren.” Het project in Lier voldoet trouwens aan alle recente ecologische voorschriften met een vloerverwarming aangesloten op een warmtepomp, driedubbele beglazing en voldoende geïsoleerde muren en dak.
De living of woonkamer is vanuit de keuken niet zichtbaar maar via een gang rechtsachter een beetje afgezonderd. “Onze living is echt onze privé. We krijgen veel bezoek en kinderen over de vloer. Zij mogen zich in de eetruimte en keuken verzamelen en uitleven terwijl we nog altijd ons eigen plekje in de woonkamer hebben.”
Via één van de fijne stalen binnendeuren bezoeken we de woonkamer. Dankzij opnieuw een groot raam uitgevend op de achtertuin en een raam met een ingewerkt zitbankje aan de voorzijde is ook hier veel licht in de kamer. Deze wordt opgedeeld in een zithoek met salon en een houthaard. De parketvloer geeft het bijkomende warme gevoel.
Door een witte op maat gemaakte kast wordt de living lichtjes gescheiden van een gebruiksvriendelijk bureau waar meerdere personen tegelijkertijd kunnen werken of studeren. Het kastmeubel zorgt voor een afscheiding terwijl er toch nog een binding met het salon en de televisie blijft. Alle technische toepassingen voor de televisie werden efficiënt weggewerkt met inbouwmeubelen. Voor de gordijnen werd er samengewerkt met het Antwerpse Emente. Zij voorzagen de gordijnen voor de ramen en schuifraam op de benedenverdieping. “We hebben gekozen voor een lichte en luchtige stof aangezien
er niet meteen inkijk is. De klant had zelf de voorkeur voor een sobere, hedendaagse aanpak waar wij uiteraard rekening mee houden. De gordijnen op het gelijkvloers werden in een semitransparante gebroken witte linnen/ polyester stof gemaakt. De combinatie linnen met polyester hebben we gekozen vanwege het onderhoudsvriendelijke karakter”, licht An Muylle van Emente toe.
De interieurzaak ging ook op de bovenverdieping aan de slag. “In de slaapkamers hingen we een katoenen stof die we hebben gedubbeld in een verduisteringsstof zodat de kamers volledig donker zijn. Bij de kinderen gebruikten we een witte stof zoals de muren om een luchtig en ruimtelijk effect te bekomen. Bij de ouders hebben we voor een donkere kleur gekozen omdat dit iets meer karakter heeft. De donkere houten lamellen in de badkamer van de ouders zijn gekozen omdat ze mooi aansluiten bij de donkere accenten in de meubelen en accessoires. Dit zorgt voor een mooi hedendaags zwart/wit effect, die aansluit bij de keuze van de donkere gordijnen in de slaapkamer.”
Naast gordijnen en lamellen werkt Emente vele andere onderdelen voor een verfijnd afgewerkt interieur uit. Met een selectie van ecologische verf, behang, stoffen, tapijten en meubelen ondersteund door maatadvies wil het steeds een meerwaarde aan woningen bieden. De familiezaak ontwikkelde trouwens een eigen verfmerk en werkt steeds met stoffen en tapijten die natuurlijke materialen bevatten. De behangcollectie bestaat uit enerzijds zeer actuele collecties zoals Flavor Paper en anderzijds uit historische behangpapieren en tijdloze wandafwerkingen. In de gang tussen de eet- en woonkamer staat de ingesloten trap naar de bovenste verdieping. Deze is nauwkeurig afgewerkt met parket. Een leuk detail is de LED-verlichting die onderaan de trapleuning voor sfeervol en functioneel licht zorgt.
 
Boven komen we eerst terecht in een ruime nachthal. Door Veluxramen in het schuine dak wordt er opnieuw veel daglicht naar binnen getrokken. Alle ruimten worden nuttig gebruikt door de plaatsing van maatkasten tussen het schuine dak en de muren. Ook de waskamer geeft uit op de nachthal zodat de gewassen kledij meteen naar de kleerkasten in de slaapkamers kan. Links bevindt zich een logeerkamer en het deel van de ouders.
 
“In de eerste ruimte hebben we onze dressing met opnieuw maatkasten. Links staat onze slaapkamer met een groot raam op de tuin. In de kamer ernaast hebben we de badkamer met inloopdouche en vrijstaand bad. De wastafel werd afgewerkt met een blad van composiet”, beschrijft de bouwvrouw. Aan de andere zijde van de nachthal is het domein van de kinderen. Zij beschikken over een eigen badkamer met douche. Deze kreeg een betegelde mozaïekmuur als extra accent. De twee kamers van de kinderen kregen dezelfde indeling mee. “Er is ruimte voor hun bed, bureau en een zetel maar bijkomend is er een duplex toegevoegd in de kamers. Ze kunnen dus kiezen om boven te slapen onder het schuine dak of lager op de kamer zelf”, zegt de bouwvrouw ons. In de tuin vinden we een stijlvol poolhouse. Dit gebouw werd in dezelfde stijl als de woning opgetrokken. “Het is praktisch ingericht met ruimte voor de technische ruimte, een douche, toilet, kleedkamer en een leefruimte. Onder de overkapping kunnen we ons eveneens zetten wanneer het regent maar toch nog zacht weer is. Verder kozen we voor veel gazon.” Rond het zwembad valt het op dat de terrastegel goed tot zijn recht komt. “Dit is een sobere Portugese kalksteen die in dit project voor het eerst in België werd gebruikt”, stipt tuinarchitect Kevin Mampay aan. “Voor de tuin was het eveneens belangrijk dat die de architectuur van de woning mee versterkt en omgekeerd. De tuin brengt een gevoel van rust, openheid en balans. Wij creëren steeds totaalconcepten inclusief het tuinmeubilar, hier in samenwerking met Master Meubel”.
Voor de invulling van de groene oase met tuinmeubelen werd dan ook een beroep gedaan op het advies en inzicht van Master Meubel uit Turnhout. “Met 130 merken in ons aanbod is Master Meubel de referentie in de regio voor designmeubelen. Daarnaast gaan onze eigen ambachtsmensen nog eens aan de slag om producten van kasten tot gordijnen op maat te vervaardigen. Zo kunnen wij aan alle stijlen tegemoet komen. Het is onze passie om de mooiste combinatie te zoeken waar ook de klant zich goed bij voelt”, licht Goedele Vermeeren van Master Meubel toe. Voor de tuin van het Lierse woonproject leverde de zaak drie in het oog springende meubelstukken. Op het terras met de Portugese vloer trekken de zwarte tafel en stoelen de aandacht. “Dit is een creatie van het Belgische merk Extremis. We gaven dit model ‘Pontsun’ aan omdat het zwart van de poten en stoelen terugkomt in het buitenschrijnwerk.” Twee kleinere zitmeubelen die makkelijk op verschillende plaatsen in de tuin kunnen worden geplaatst zijn van Paola Lenti. “Dit Italiaanse merk staat gekend voor het betere meubilair in speciale sferen. Het is erg kleurrijk en op maat voor het buitengebruik door het gebruiksvriendelijke onderhoud. De zwarte zeteltjes onder de overkapping van het poolhouse haalden we van het jonge Deense merk Hay.” Naast tuinmeubilair en design meubelen is Master Meubel vooral bekend voor totaalinrichting. Bij een (ver)bouwproject neem je best vroeg contact op met één van Master Meubel’s interieur-architecten. Deze kunnen zorgen dat het totaalplaatje klopt, van kastenwanden en dresings op maat tot raamdecoratie, vloerbedekking, verlichting en meubelen uiteraard.
 
En met een heerlijk vakantiegevoel verlaten we deze moderne langgevelhoeve
 
met dank aan :
 
www.sdnarchitecten.be
www.makeconcepts.be
ww.franck.be
www.engelsnv.be
www.symsecure.be
www.topinterieur.be
www.emente.be
www.mastermeubel.be