Een oud huis in een nieuw jasje

Category: Editie 101

Het is een gloeiendhete lentedag wanneer we ons naar de te bezoeken woonst begeven. Net buiten het stadscentrum rijden we een residentiële straat in. Het contrast is verrassend: van druk bebouwde straten met rijhuizen en op wandelafstand van de winkels staan we plots in een groene, rustige straat. Tegenover een hellend veld vinden we het huis dat we zoeken. Het uitzicht moet vanbinnen de moeite zijn, dat zie je zo wanneer je voor de woning staat. Een eerste verwachting die meteen spectaculair ingelost wordt wanneer we, samen met architect Pieter Van Impe, de woning betreden.
De opdrachtgevers voor deze woning en de architect kennen elkaar al erg lang. Voor de plannen om te verhuizen naar deze buitenwijk, had architect  Peter Van Impe hen al geadviseerd in verband met een woning in het stadscentrum. Toen het tijd was om te
zoeken naar een nieuw huis, was het dus vanzelfsprekend om AST77 in te schakelen.
 
Visie
“Zowel verbouwing als nieuwbouw waren opties op het moment dat de bewoners op zoek gingen naar iets nieuws”, licht Peter Van Impe toe. “Zij vonden dit hellend terrein met een bestaande woning erop. Die hebben wij getransformeerd.” De vorige bewoners van het oorspronkelijk huis, een bouwwerk van eind jaren 70, woonden op het eerste verdiep. Daar trof je leefruimtes en slaapkamers aan, terwijl het gelijkvloers dienst deed als opname- en muziekstudio. “Het oorspronkelijk huis was een heel goede casco om aan verder te werken en de wensen van de opdrachtgevers te realiseren. De vorige eigenaars woonden al op het eerste verdiep: waar nu de keuken is waren de slaapkamers. De verbouwing is best een uitdaging geweest qua woonkwaliteiten, uitzichten en privacy.” De wensen van de bouwvrouw en –heer: modern maar niet te clean, zonder in landelijke stijl te vervallen, met minimaal drie slaapkamers en
een professionele ruimte met aparte ingang.
 
Oorspronkelijk gebouw ingepakt
En zo geschiedde: vooraan stap je de privézone van het huis binnen, en een aparte ingang links voert je naar de professionele ruimte langs een voortuin beplant met grassen en Osmanthus met witte, geurige bloemen. Het bijzondere aan deze woning is dat het oorspronkelijk gebouw is behouden maar als het ware is ‘ingepakt’: “de bestaande gevel zit achter de nieuwe. Ze werd bijkomend geïsoleerd en afgewerkt met steenstrips. Het verschil met de gebruikelijke methode, waarbij van een baksteen één of twee kanten worden afgeslepen, is dat we hier één zaagsnede gemaakt hebben in de helft van de steen, op twee centimeter of de steen in twee hebben gezaagd. Op die manier is er minder bouwafval en het resultaat is een gevel die niet vlak is. Door het gebruik van de verschillende diktes kreeg de gevel diepte en textuur. Dit alles op een manier die niet veel meer kost dan gebruik van klassieke strips. Voor de gevel gebruikte de architect het E-Board systeem van Vandersanden in combinatie met de gevelsteen Billund. De steenstrips zijn in variërende diktes verlijmd, zonder voeg. E-Board: is een compleet montagepakket voor de isolatie van buitengevels met een afwerking in baksteen. Het bestaat uit malgevormde EPSHR isolatieplaten, schroeven, pluggen, afwerkingsprofielen, lijmmortel en baksteenstrips. Een totaaloplossing voor zowel renovatie- als nieuwbouwprojecten. Peter Van Impe: “Het E-Board systeem biedt een leuke insteek naar het plaatsen van steenstrips in reliëf: de meerprijs zit enkel in de aankoopprijs van het bouwmateriaal. Je koopt nu éénmaal strips van verschillende diktes. Daarnaast zijn er geen extra kosten op de verlijming van deze strips. Vermits de kostprijs van het plaatsen niet zozeer stijgt t.o.v. het E-board systeem zonder reliëf, was dit een opportuniteit”. “Pleisterwerk is zeer vlak, een baksteen is dan weer wat ruwer. In dit project wilden we een stap verder gaan. Door het gebruik van reliëf in de gevel gaven we een extra dimensie aan het eerder eenvoudige volume. Het zonlicht zorgt voor een spel van schaduwen op het bouwvolume, dat op elk uur van de dag varieert. Deze dimensie is niet realiseerbaar met alternatieve systemen zoals pleisterwerk. Het balkachtige volume breekt zo uit zijn traditionele dimensies.” Een dergelijke gevel realiseren is een zeer moeilijk verhaal met traditioneel metselwerk. Dankzij de vlakke E-Board plaat kon de aannemer de steenstrips makkelijk verlijmen en met de dikte van steenstrips spelen. E-Board is ook een spaarzame oplossing met duurzame materialen.
Het bestaande gebouw was nog niet geïsoleerd. De keuze voor het E-Board systeem was de makkelijkste bouwtechnische oplossing. “De keldermuren hadden onvoldoende draagkracht om stalen startprofielen aan te monteren. Er kon ook geen extra betonnen fundering gegoten worden. Traditioneel metselwerk was niet mogelijk. E-Board was dé ideale oplossing, omdat dit systeem steunt op de achterliggende muur en geen te hoge installatiekosten heeft.” Rond het huis loopt een groot terras, dat heel de keuken en leefruimte omsluit en uitkijkt over de grote tuin. Hier is gewerkt met een lamellen-hekwerk, met zwarte afwerking. Beneden is nog een stuk overdekt terras voor de minder mooie dagen danwel de erg zonnige. Voor de terrassen en opritten schakelden de architect en de bewoners Benny Celus en Ebema Stone&Style in. Benny Celus vertelt: “Het eerste contact voelde heel goed aan, de mensen wisten precies wat ze wensten. De tuin moest praktisch zijn en de verharding zoveel mogelijk waterdoorlatend.” Voor de inrit en de parking werd de waterdoorlatende betontegel Grasslines Small uit het
Eco Solutions gamma gebruikt opgevuld met basalt-grind. Het terras en het pad rond de woning werden geplaatst in Carreau Mega-tegels in de tint Gris Naturel. Het Carreau gamma heeft een moderne afwerking met strakke randen. Voor de buitentrap naar het eerste verdiep plaatste men de Mega Trap Carreau, eveneens in Gris Naturel. De afrit naar de garage werd betegeld met betonstraatstenen, eveneens in dezelfde tint.
“Het bijzondere hier was dat er een waterdoorlatende verharding moest komen, een behoefte die we hebben ingevuld door de aanleg van een oprit en parkeerplaatsen met de Grasslines Small tegels. De openingen in deze tegels worden opgevuld met basalt-grind, waardoor het hemelwater perfect kan doordringen in de ondergrond. De combinatie van de lichtgrijze Grasslines opgevuld met de basalt-grind zorgt voor een leuk en speels effect.” “De lichtgrijze kleur van de Grasslines Small sluit perfect aan bij de Mega-tegels, klinkers en traptreden en allemaal in  Gris Naturel. Alle materialen uit het Stone&Style gamma werden zorgvuldig uitgezocht en gecombineerd om tot één samenhangend geheel te komen. Door het combineren van trappen, tegels, klinkers en waterdoorlatende bestrating in dezelfde kleur en afwerking bekomt men een totaalconcept dat de woning helemaal afmaakt en naar een hoger niveau tilt.”
 
Beneden slapen…
De centrale gang biedt een doorkijk dwars door het huis, van de straat aan de ene kant naar de tuin aan de andere kant. Bij het binnenkomen vooraan wandelen we langs de dressing en de professionele ruimtes naar de twee kinderkamers met gemeenschappelijke douchekamer. De slaapkamers van de eigenaars heeft een private buitenruimte. Na een zoektocht naar een zaak gericht op slaapcomfort, kwamen de eigenaars uit bij Reyskens Droomdesigners. Want laat dat nu net hun specialiteit zijn.
 “Wij willen onze klanten de beste prijs-kwaliteit verhouding bieden. Daarom hebben we voorafgaand een gesprek om de noden van onze klanten te kennen.
Zijn er rug- of ergonomische klachten? Wat verwachten zij van het slaapsysteem? Welk budget hebben ze er voor over? Uit het gesprek bleek dat de Schramm matras de ideale keuze was voor deze bewoners: een technisch hoogstaande matras van een merk met een patent op hun ovengeharde veren. Bovendien is de matras voorzien van een specifieke schoudersysteem en zorgt zo voor de perfecte slaaphouding. “We hebben gewerkt met een heel dunne topper die geen invloed heeft op de ondersteuning maar het geheel net knusser maakt. En deze topper is bovendien wasbaar.” De sterkte van Reyskens Droomdesigners is dat zij met verschillende leveranciers werken. “Wij maken combinaties naar zowel esthetiek als slaapsysteem om te voldoen aan alle noden van onze klant.  Voor dit bed kozen we voor de matras en topper van Schramm, boxspring van Styldecor, hoofdpaneel van Acro. Het bedlinnen is van Slabbinck omwille van het maatwerk en de meest fijne kwaliteit, verkrijgbaar in alle stijlen en kleuren.”
Persoonlijke touch, dat is waar het om gaat bij Reyskens Droomdesigners. 29 jaar ervaring gecombineerd met een passie voor slaapcomfort zorgen voor “de oplossing voor het slapen”. Daar staan Inge Reyskens, Sonja, Ingrid en Ilse garant voor.
 
Leven op het eerste verdiep
Aan de noordzijde van het huis laat één groot raam, doorlopend over twee verdiepingen, maximaal licht binnen in de trappenhal.  Via de trap komen we in een soort kleine hal, gerealiseerd door een afscheiding. Achter deze afscheiding kom je in een grote open ruimte, waar je dankzij de ingrepen van de architect toch niet de indruk hebt dat je in een té grote ruimte staat. “In de zitruimte bijvoorbeeld hebben we bewust een lager plafond voorzien, hetgeen voor intimiteit zorgt. De leefruimte daarentegen is ruimer, en ook de keuken ontplooit zich over een behoorlijke lengte. Naast de keuken is een berging weggewerkt, zodat de bewoners alles binnen handbereik hebben. Het is een gigantische keuken, maar ze past binnen de schaal van de woning!” Voor de keuken werd gewerkt met Taes Keukens, die ook de keuken in de woning van de architect plaatste. De opdracht was een moderne, witte keuken met accentmuur. De witte tint zorgt voor een mooi, rustig en verlengend effect in deze grote ruimte. In de keuken werd een zwartfineren toestellenwand voorzien die mooi contrasteert met de rest van de keuken. Het eiland geeft een open gevoel naar de leef- en zitruimtes en biedt de mogelijkheid om aan te schuiven tijdens het koken. “Deze keuken is duidelijk het kloppend hart van de woning”, weet Saar Vandegaer van Taes Keukens. Bijzonder aan deze uitvoering zijn de zwartgelakte deuren en het grote composiete werkblad. Verder vallen ook het kusbisme van de keuken en de overgang van de kastenwand naar de gang op. “We hebben een strakke overgang voorzien, zodat de kastenwand een centraal element in de woning wordt”.  Taes Keukens is een familiebedrijf, gespecialiseerd in maatwerk en totaal interieuroplossingen. Naast de showroom beschikken ze bij Taes over een eigen schrijnwerkerij Schrijwerk op maat is waar ze bekend om staan.
De scheiding tussen de intiemere zitruimte en de leefruimtes wordt nog eens geaccentueerd door de open haard. Voor het interieur werd gekozen voor zwart-wit contrasten, met een groot canvas voor kunstwerken, zoals bijvoobeeld van Jean Decoster. In de leefruimte boven is gewerkt met een samengesteld eiken parket, terwijl in de keuken waar gekozen werd voor een accentvloer in steen. Dankzij de verfijnde maar discrete details, zoals de goudkleurige binnenkant van de lampen en de indirecte verlichting aan de trap, is het geheel af. En dat er aan details is gedacht zie je ook aan het groot schuifraam achter de eettafel, dat volledig in de muur schuift. Boven de keuken zweeft een mezzanine met wit hekwerk dat opgaat in het geheel. Daar treffen we de multifunctionele ruimte voor de kinderen, met een fijn zicht naar beneden. De lamellen van het hekwerk zorgen ervoor dat er geen directe doorkijk is maar de relatie met beneden toch behouden is.
 
Ontvangst
“Iedereen die hier binnenkomt is verbaasd dat dit een verbouwing is
en geen nieuwbouw, en voelt zich meteen thuis. Het huis is groot, maar alles is in verhouding en dat werkt goed.” Aan het originele volume veranderde de architect niets, hij heeft er alleen een “jas” rondgetrokken. De enige toevoeging is het terras. “Het was voor mij als architect echt een voldoening toen het af was, zeker omdat ik de bouwheer goed ken. En dan is het extra fijn dat iedereen die hier binnenkomt het een aangenaam huis vindt en er zichzelf ook in ziet wonen. Je komt niet vaak ruimtes tegen die van deze kwaliteit, omdat we vaak in oppervlaktes nadenken en niet in de vorm van ruimtes.
 
Over AST77
AST77 werd tien jaar geleden opgericht door Peter Van Impe. Intussen telt het team zes medewerkers, en is het, naast verdere projecten, veel bezig met de ontwikkeling van de eigen stad.  “We hebben er een punt van gemaakt om onze verantwoordelijkheid te nemen voor onze eigen stad. Zo creëerden wij Park Life, een zomers evenement in het stadspark waar we de dialoog aangaan met de bewoners over de ecologische, sociologische, ruimtelijke en creatieve stad.” Als er een rode draad doorheen de creaties van het kantoor loopt, is het wel de “integrale kwaliteit”. Daarnaast heeft Peter Van Impe het nog over een “flexibel maatpak”: “wij leveren geen confectie, maar werken op maat van de locatie, de bouwheer, de opdracht. Wat we echter niet willen, is een trouwkleed maken, want dat draag je maar één keer. Daarom werken we op maat van de klant. We ontwerpen een basis waar iedereen de inpassing van zijn of haar verhaal in kan zien.”
 
Met dank aan de bouwheer.
 
Werkten mee aan deze reportage :
 
www.ast77.be
www.reyskenshasselt.be
www.reyskens-webshop.be
www.stone-style.be.be
www.vandersanden.com
www.taes-keukens.be