Balans tussen oud en nieuw, tussen mens en natuur

Category: Editie 101

Een oude vierkantshoeve inspireerde zowel bouwheren als architect tot het ontwerpen van een droomwoning. Rust, geborgenheid en vakantiegevoel. Kernwoorden die wel vaker terugkomen in de zoektocht naar het ideale huis. Gerlinde en Philippe hebben hun volmaakte woondroom kunnen waarmaken in Hoeselt, met de deskundige hulp van architect Peter Geraerts van Cocoon architecten.
 
Rust
Wonen gaat om tot rust komen, zichzelf goed voelen en kunnen genieten van je omgeving. Wonen moet aangenaam zijn maar ook praktisch. “Na ons drukke professionele leven waren we toe aan iets anders” zegt Gerlinde. De bouwheren zijn afkomstig van Diepenbeek, waar ze zo’n 25 jaar gewoond en gewerkt hebben. Al jaren waren ze op zoek naar meer rust, naar een geschikte plek voor hun gezin, met voldoende ruimte voor hun paarden en huisdieren. Die hebben ze uiteindelijk gevonden in Hoeselt. De grootste troef was het achterliggende landschap en de afwezigheid van rechtstreekse buren. “De vierkantshoeve was eigenlijk volledig vervallen en diende volledig gerestaureerd en verbouwd te worden. Het waren voornamelijk oude stallingen.” zegt Gerlinde. De twee belangrijkste eisen van de bouwheren waren het contact met de natuur en hun paarden. Bouwheren en architect stonden onmiddellijk op dezelfde golflengte en besloten bijgevolg om samen in zee te gaan.
 
Authentiek karakter
De vierkantshoeve was aan een grondige verbouwing toe. Het oorspronkelijke karakter van de originele bebouwing bleef bewaard en werd grotendeels zichtbaar gelaten. Zo werden de bestaande raamopeningen in de gevel voor het merendeel behouden. Enkel de inkomdeur werd wat gewijzigd. Peter Geraerts: “Eigenlijk kan je hier zien hoe de vroegere hoeve gebouwd was. De originele bakstenen werden tevens bewaard.” Ook binnen zijn er duidelijke verwijzingen naar de oorspronkelijke elementen. Een spelen met bestaande elementen en nieuwe toevoegingen. Die combinatie van geschiedenis, comfort en het achterliggende landschap maken van de woonst het ideale huis. Peter Geraerts: “We hebben getracht het typerende karakter van de vierkantshoeve zo veel mogelijk te bewaren en dit te combineren met de vraag van de bouwheren om veel contact te hebben met buiten, met het omliggende landschap. De meeste vierkantshoeven hebben wel een binnenkoer, maar zijn meer gesloten naar buiten toe. We hebben dit gesloten karakter hier doorbroken door te werken met verschillende transparante volumes. Maar de oorspronkelijke vormgeving van de vierkanthoeve werd behouden.” Hedendaagse toetsen met aandacht voor het authentieke karakter.
Het binnenkomen gebeurt in de ruime en lumineuze inkomhal. We bevinden ons hier in het hoofdvolume. Achteraan bevinden zich de privévertrekken: leefruimte, keuken en bureau. Opmerkelijk is het contrast tussen voorkant en achterzijde. Geslotenheid versus transparantie. De nadruk in deze woonst werd gelegd op openheid en privacy. Zo kan de inkomhal volledig afgesloten worden dankzij twee schuifwanden. Tevens handig in de winter om de warmte binnen te houden in de leefruimtes. Privacy is iets wat ook terugkeert in de eigenschappen van de façade. De bouwheren wensten een woonst die weinig opvallend was langs de buitenzijde. Het is enkel wanneer je de woning langs de zijkant bekijkt dat je een glimp opvangt van het volledige programma.
De inkomhal wordt met de leefruimtes verbonden via een glazen passerelle die uitkijkt op het achterliggende landschap. Peter Geraerts: “Tussen de hoofdwoning en de stallen stonden hier ook nog koterijen. Deze werden verwijderd. Om het vierkant van de binnentuin te bewaren hebben we geopteerd voor de toevoeging van een glazen passerelle. Een transparante en luchtige tussenzone met prachtige doorzichten.”
 
Split-levels
Achteraan kan men de leefruimte terugvinden, met keuken, eethoek, zithoek en een bureau. Licht, het creëren van ruimtelijkheid en verschillende niveaus zorgen voor een unieke woonbeleving. Peter Geraerts: “Je ziet hier nog de archetypische elementen van de vierkantshoeve. Rondom het binnenplein merk je duidelijk de verzoening tussen oud en nieuw. De ruimte is open en toch gescheiden dankzij de niveauverschillen. Zo wordt de eethoek afgescheiden door een ruimtebepalend element met transparant gasvuur. Zeer aangenaam tijdens de koudere wintermaanden. Daarachter bevindt zich een zitkuil met tv-hoek en bovenaan een bureau. “Ik zit hier vaak. Dat is mijn ruimte” zegt Gerlinde al lachend. Bijna overal heb je een prachtig uitzicht op de omgeving. Vanuit het lagergelegen tv-hoekje kan je via een groot raam uitkijken op het maaiveld. Zo lijkt het net alsof je tussen het gras zit. Peter Geraerts: “Je wordt hier overal omringd door de natuur. ’s Morgens kan je hier zelfs hertjes en blauwe reigers zien.”
 
Eenvoud in materialen
Peter Geraerts: “De materialen zijn heel eenvoudig en natuurlijk gehouden. Zo werd er gekozen voor een witte betonvloer die na verloop van tijd een mooie patina zal krijgen. Dat maakt dat de vloer leeft. Dit werd gecombineerd met zachtere tinten, onder andere bamboeparket, wat ook boven terugkomt, en mat zwart. Dat zijn eigenlijk de enige materialen, buiten de inox keuken. De ramen in dubbele beglazing werden afgewerkt met zwart aluminium. Deze zelfde tint zwart komt doorheen de hele woning terug.”
Via de inkomhal en een smalle trap betreed je de bovenste verdiepingen. Peter Geraerts: “We zaten met een beperking van 1000 m3. Vandaar die smalle trap. Het volledige programma diende binnen de afmetingen van de bestaande woning ondergebracht te worden. Zo was er ook meer ruimte voor de slaapkamers”. Op de eerste verdieping bevinden zich de logeerkamer, de kinderkamer en een kleinere badkamer. Alsook de deur van de hoofdslaapkamer, die zich weliswaar een niveau hoger bevindt. Peter Geraerts: “Die trap maakt deel uit van de slaapkamer. Dit is ook het oorspronkelijke volume van de woning. Net zoals beneden zie je hier ook uit op het landschap.” Uniek aan deze kamer is de ruimte. “Het is de meest zalige slaapkamer ooit. Als ik in bed blijf liggen zie ik de zon opkomen” zegt Gerlinde. Je vindt er het slaapgedeelte, een dressing en een badkamer. Het sanitair werd verzorgd door Clou, waar ze steeds op zoek gaan naar innovatief design en vernieuwende technieken. Kwaliteitsvolle tijdloosheid.  Joerik Machiels, productontwikkelaar bij Clou: “Sinds 2000 ontwikkelen en produceren wij ook toilet- en design badkamer producten in eigen beheer, onder eigen merk. De intensieve samenwerking met een vast team van nationaal en internationaal gerenommeerde designers levert een uitgebalanceerde collectie op die onze passie voor schoonheid, vorm en functie in optima forma representeert. Betaalbaarheid en kwaliteit houden wij daarbij nauwlettend in de gaten.” “Elk project is een project op zich, met de focus op de wensen van de opdrachtgevers. Ook tracht ik steeds te ontwerpen alsof ik er zelf in zou gaan wonen. Het moet aangenaam zijn, maar tegelijk uitdagend en leuk. Dat ligt me nauw aan het hart. Je dient steeds een thuisgevoel te creëren.” aldus Peter Geraerts.
 
Met dank aan:
 
www.cocoonarchitecten.be
www.clou.nl