Witter dan wit

Category: Editie 100

Een witgepleisterde schil. Een zwarte garage met een fijnzinnig lattenwerk die het grootste deel van de gevel beslaat. Langgerekte ramen, zowel horizontaal als verticaal.  Aan de straatzijde geeft deze woning van DIVAA Architectenbureau in Lede niet veel weg, behalve dan enige liefde voor de strakke architecturale vorm. Soberheid regeert, een gegeven dat ook binnen een verlengde krijgt. Daar spreidt zich een prachtig maagdelijk interieur tentoon met veel licht, zicht en wit als belangrijkste kenmerken.
 
“We wilden een heel open, rustig ogende woning zonder veel onderhoud”, legt de bewoner uit. “Het is de tweede keer dat we bouwen, dan hoop je dat je het beter doet dan de eerste keer. Een optimale lichtinval is een belangrijk gegeven binnen het concept. De achtergevel is volledig begrensd door glas en biedt een bijna panoramisch zicht op de tuin.” De fijne zwart-aluminium Profel-profielen rond de ramen versterken het strakke karakter van de woonst. De bouwdame en -heer klopten hiervoor aan bij Profel- verdeler De Boever. Zij hebben het gebruikte raamconcept mee bedacht en stonden tevens in voor de verkoop, de opmeting en de installatie van de ramen.
Profel is al meer dan zeventig jaar gespecialiseerd in ramen in aluminium, pvc en hout. Antoinette Dumon van Profel ramen en deuren: “Profel heeft als doel te blijven innoveren om de klant de best mogelijke ramen aan te bieden, afgestemd op de stijl van de woning en de specifieke wensen en noden van de bouwheer. Al onze producten worden op maat van de woning gemaakt. In dit huis wordt gebruik gemaakt van dubbel, zonnewerend glas, gezien de oriëntatie op het zuiden. De immense glaspartijen in combinatie met de fijne aluminium profielen zorgen voor een esthetiek die naadloos aansluit bij het moderne karakter van het huis. Het zwart contrasteert ook mooi met het doorgaans witte palet dat je hier terugvindt.” Profel-ramen staan garant voor een lange levensduur, standaard hoge veiligheidsgraad en uitzonderlijke warmte- en geluidsisolatie. Alle producten zijn van Belgische makelij, afkomstig uit ateliers en fabrieken in Limburg. Die bijzondere productkwaliteit combineert het bedrijf met de hoogstaande service van erkende Profel-verdelers. “Wat voor ons van het grootste belang is om elke opdracht tot een goed einde te brengen, is een grondige studie van elk renovatie- of nieuwbouwproject. Daarbij ligt ook een grote nadruk op de opmeting en plaatsing. Daarom werken we met goed opgeleide en erkende verdelers waarvan we zeker zijn dat ze alles in goede banen leiden en de projecten tot in de puntjes afwerken. De Profel Experts zijn gecertificeerde Profel-verdelers die aan bepaalde kwaliteitseisen moeten voldoen. Zij verklaren zich ook akkoord met onze ‘Glasheldere Beloften’. Die dragen we heel hoog in het vaandel. Klanttevredenheid is voor ons van het grootste belang. Een tevreden klant is nu eenmaal de beste ambassadeur voor je merk.”
 
Overkapping met lamellensysteem terras
Het silhouet van de woning verraadt geen eenvoudige opbouw. De volumes schuiven schijnbaar in elkaar. Ook achteraan is er een uitsparing ter hoogte van het salon. Die maakt plaats voor het terras dat volledig werd overkapt. “Dit is de ‘folie’ van het huis”, lacht de bouwdame. “In die overkapping zitten lamellen verwerkt. Een huzarenstukje waarbij de betreffende aannemers en onze architect hebben laten zien wat ze in zich hebben.” De overkapping bestaat uit een frame, verankerd in beton en afgewerkt in crepie. Het was één van de eerste zaken die tijdens de ruwbouwfase grondig werd bestudeerd, onder meer voor een goede afwatering en voor het verwerken van de elektriciteit. Peter Van de Velde, zaakvoerder van Van de Velde & Zoon: “Het gaat hier om een vrij complexe opdracht. De staal- en betonconstructie moest voldoende zwaar zijn om de opening voor de lamellen op te vangen. Aan de eigenlijke werken is een nauwgezette wisselwerking voorafgegaan met de leverancier van het lamellensysteem en de bouwheer zelf.” Van de Velde & Zoon, al vijftig jaar gespecialiseerd in ruwbouw, renovatie en appartementsbouw, nam de volledige ruwbouw van zowel de woning als het tuinhuis voor zijn rekening, tot grote tevredenheid van de opdrachtgever: “Peter Van de Velde is gewoon een aangename man om mee samen te werken. Rustig, flexibel, niet te beroerd ook om mee na te denken of tegengas te geven als het nodig is. Dergelijke mensen zetten je op weg bij de realisatie van zo’n groot project. Hij en zijn bedrijf zijn het ook gewoon om woningen van die omvang, stijl en complexiteit te bouwen. Wij zijn zelfs bij hem thuis kunnen langsgaan om zijn eigen huis te bekijken dat qua stijl en sfeer in het verlengde ligt van het onze.”Peter Van de Velde: “Dit was een project waarbij de relatie klant-aannemer op een bijzonder amicale, hartelijke en vlotte manier verliep. Als de woning volledig klaar was, zijn we ook thuis uitgenodigd samen met de andere bouwpartners. Zoiets raakt je toch op de een of andere manier.”
 
Inventief met kasten (en/of deuren)
Al bij het binnenkomen valt de zuivere toon van deze woning op. Op de vloer tekent zich een witte gietvloer af die doorheen het hele huis loopt, van beneden tot boven. Zelfs de trap is mee bekleed in het materiaal. Links in de hal situeert zich het toilet met aanpalend de garage. Die loopt uit in een grote bergruimte vanwaar je ook de keuken kan bereiken. Alle kasten werden hier op maat gemaakt door Jo Leyman (Massemen), waarbij elke aparte unit zijn eigen functie heeft. Schoonmaakspullen hangen netjes op, etenswaren worden overzichtelijk uitgestald. Zelfs voor de vuile was is er een specifieke voorziening, verbonden via een koker met de eerste verdieping: in de badkamer drop je je kleren in het daarvoor bestemde gat en alles valt beneden in een opvangelement. “Deze ruimte is opgevat als een soort van bijkeukentje met veel plaats voor opslag”, legt de bouwdame uit. “Je hebt hier een extra koelkast, de diepvriezer, de wasmachine. Heel logisch allemaal en op zich weinig baanbrekend. Maar we wilden wel dat de ruimte een verzorgde indruk maakt, ook binnen in de kasten. Het opbergen van alle benodigdheden is op een heel overzichtelijke manier georganiseerd.”Opnieuw in de hal springt aan de rechterkant een ingemaakte kast in het oog, ter hoogte van het plafond geaccentueerd door een fijne ledlijn die voor indirect licht zorgt. De filosofie achter de kast is anders dan je gewend bent. De vijf kastdeuren zijn grote vlakken die het gevoel wekken echte deuren te zijn, mede aangestuurd door de bredere uitsparingen tussen de afzonderlijke elementen. “Deze kast moest eruit zien alsof er vijf grote deuren naast elkaar zijn geplaatst. Het middelste vlak is ook effectief een deur, vanwaar je de bureauruimte bereikt. Daar zitten alle technieken klaar voor een wastafel en douche, zodat de ruimte op onze oude dag kan omgetoverd worden tot een slaapkamer. Leuke detail hier vinden we ook de venstertabletten die zijn afgewerkt met gelaagd en verhard glas dat aan één kant is geschilderd.”
De woonkamer betreed je langs een grote glazen pivoterende deur in steellook die tot aan het plafond reikt, het zogeheten ‘Room Divider’-concept van AnyWay Doors waarmee het bedrijf uit Massenhoven al meermaals in de prijzen viel. Het kader en de bijhorende omlijsting zijn vervaardigd uit zwart geanodiseerd aluminium, een licht, strak en onderhoudsvriendelijk materiaal. Bovendien is de deur voorzien van onzichtbare pivotscharnieren met een ingebouwde hightech comfortsluiting. Koen Dries van AnyWay Doors: “Deze scharnieren laten toe om een 150kg zware deur heel eenvoudig te bedienen. Dankzij een inventieve veertechniek kan je de deur in beide draairichtingen openen in een hoek van 180° of 360°. De pivotscharnieren zijn ook volledig in het deurblad geïntegreerd, waardoor er qua voorbereiding eigenlijk niets hoeft te gebeuren. De verankering is minimaal en gebeurt bovenop de vloer, zonder vloerveer of inbouwelementen. Dat maakt meteen dat je deze deuren op elke vloeropbouw kan toepassen.”
 
AnyWay Doors is gespecialiseerd in een breed gamma van deursystemen die opvallen door hun eenvoud, strakheid en bijzondere afwerking. Elke deur is een hoogstandje op zich dat in huis bijdraagt aan de thermische en akoestische isolatie van de betreffende ruimtes. In deze woning zijn alle binnendeuren op maat gemaakt en afgewerkt met een BKO-systeem. Koen Dries: “Met Anyway Doors willen we vooral een functionele meerwaarde creëren door op een innovatieve manier na te denken over modulaire deursystemen. De deuren in deze woning werden gemaakt met een blokkader in neutrale naturel geanodiseerde aluminium, dat een zilverachtige kleur weggeeft. Die omlijsting wordt tussen de afgewerkte dagkanten geplaatst. Vervolgens wordt de blokdeur met rubberen anti-trilmatten rechtstreeks op de wand geschroefd. De overschilderbare kitvoeg tussen het aluminium profiel en de wandafwerking wordt strak en haaks afgestreken, waardoor je een heel subtiel deurkader krijgt met een bijzonder strakke uitstraling tot gevolg.”
 
Zee van licht en zicht
De woonkamer is een baken van licht, zicht en transparantie. Salon, eetkamer en keuken vormen één geheel. Rechts bevindt zich de zithoek, waarin een muisgrijze hoekzetel zich wendt naar een gashaard, ingebouwd in een donkerkleurige kast. De bouwheer: “Initieel hadden we een wit meubel op het oog, maar er werd ons aangeraden door de designer van Bosmans Haarden (Dendermonde) om iets anders te doen, omdat de woning op zich al heel zacht van toon is. De warme kleur komt beter tot zijn recht, ze zorgt voor meer diepgang in de totaliteit van het interieur. De opstelling van de kasten rond de haard is ook speels. Een massief blok wilden we niet, het mocht allemaal wat luchtiger zijn.”
 
Decoratieve screens
Een niet alledaags gegeven in de leefruimte zijn de screens die zijn gepositioneerd aan de binnenzijde van de woning en daardoor een dubbele functie hebben: langs de ene kant verduisteren ze ‘s avonds de ruimte, langs de andere kant werken ze overdag als buffer tegen de zon. “Door de screens binnen te integreren worden ze deel van het interieur. Het esthetische is hier dus van groot belang”, geeft Wim Van Den Bossche van Brussels Huis aan. “In de leefruimte waren er overal screens nodig, zowel aan de achtergevel als aan de zijkant. In functie van die positie hebben we telkens gewerkt met een andere kleur van frontlat waarachter het systeem verborgen zit. Ter hoogte van de aparte ramen aan de keuken en de haard bijvoorbeeld is die wit en gaat ze onopvallend mee over in de tint van de muren. Ter hoogte van de grote glaspartij aan de achtergevel kozen we voor zwart, om op een sobere manier het verhaal van de raamprofielen te volgen.” Bouwdame en -heer zijn opvallend tevreden over de samenwerking met Brussels Huis. Superlatieven vliegen in het rond: “Een vakman, je kan het niet anders omschrijven. Al tijdens de ruwbouwfase kwam Wim twee tot drie keer langs om er zeker van te zijn dat alles klopte, dat alles perfect afgestemd was op de ideeën van de andere aannemers. Van bij het begin hadden we een heel open contact. Wim heeft hier ook alle behang- en schilderwerken uitgevoerd. Twee jaar na het plaatsen van de screens belden we hem opnieuw op. Hij wist nog quasi perfect hoe onze woonkamer in elkaar zat. Dat is toch uitzonderlijk.” Voor het bekleden van bepaalde muren adviseerde Brussels Huis een papyrus-behang, een natuurlijk product waarbij de draad horizontaal loopt, maar evengoed een naadloos effect geeft. Daarnaast nam het bedrijf van Wim Van Den Bossche ook de gordijnen in de kantoorruimte en slaapkamers voor zijn rekening: “In de bureauruimte kozen we in samenspraak met de klant voor duorolgordijnen die deels verduisteren, deels de zon weren. In de slaapkamers opteerden we voor verduisterende rolgordijnen in zwart, mee met de kleur van de ramen om het moderne karakter van de woning te onderstrepen.”
 
Aan de andere kant van de woning bevindt zich de leefkeuken, een gezonde mix tussen esthetiek en functionaliteit. Het keukenblad is amper 1,2 cm dik maar wel zo’n 4 m lang, wat een heel gestroomlijnde indruk meebrengt. Aan het uiteinde loopt het blad ook uit in de keukentafel waar plaats is voor vier eters. Alle kasten die direct in het zicht staan zijn greeploos. Met een eenvoudig druksysteem kan je ze openen. Nergens merk je overbodige franjes, wel valt een subtiel lijnenspel op dat de zorgvuldige verdeling en opdeling van de kastvolumes weerspiegelt. Bovendien sluit al het keukenmeubilair perfect aan op de vloer en het plafond. Die sobere toon is het signatuur van de keukenarchitecten® uit Denderleeuw. Jan Van der Waerden: “De voordelen van een dergelijke compositie spreken voor zich. Door van vloer tot plafond te werken, krijg je een veel strakkere keuken en het lijnenspel zorgt voor een harmonieus geheel. Op het vlak van bergingsruimte win je ook nog eens tussen de 10 en 35 procent in vergelijking met een doorsnee kastenwand met standaardhoogte. Ideaal voor wie elke vierkante centimeter optimaal wil benutten.” Keukens zoals deze realiseert de keukenarchitecten® en die dromen van een moderne, ietwat minimalistische keuken met de nodige aandacht voor het esthetische maar ook met oog voor praktische details. “Elke keuken is uniek en de keukenarchitecten® gaan steeds voor een uiterst persoonlijk ontwerp dat rekening houdt met de specifieke eigenheid van de woning en haar bewoners. Wij zijn de derde generatie keukenspecialisten en de plaatsing gebeurt door eigen personeel, vaklui die niets anders doen dan topkeukens plaatsen. Elke keuken wordt uitgevoerd in hoogwaardige materialen voor zowel de zichtbare elementen als voor de draagstructuur van het meubilair. Tijdens het aankoopproces en de uitvoering, maar ook lang daarna, hebben klanten één aanspreekpunt.”
 
Wassen en slapen op hoog niveau
Aan de wand naast de trap zijn twee lichtlijnen verticaal verwerkt die zich uitstrekken tot aan het plafond. Een speels alternatief voor spotjes op de trap of lichtlijnen in de leuning. In de wand zit ook elektriciteit klaar met het oog op de toekomst, om ooit een traplift te integreren. Alle bedradingen, videofonie, data en verlichting, van spots tot armaturen, en zelfs de ventilatie werden gerealiseerd door Kristof Braeckman uit Wetteren. Hij implementeerde ook een slim systeem van automatisering, dat tussen de traditionele elektriciteit en domotica in ligt. “In een moderne woning als deze draagt een weloverwogen lichtplan mee aan het totaalconcept van het huis”, legt Kristof Braeckman uit. “We werken geregeld samen met DIVAA Architecten-bureau. De esthetiek die eigen is aan hun realisaties vraagt erom dat licht mee deel gaat uitmaken van de architectuur op zich. We hebben ervoor gezorgd dat er een mooi geheel ontstaat met de nadruk op sobere lichtaccenten. Doorheen het hele interieur zijn er bijvoorbeeld ledlijnen verweven die voor indirect licht zorgen. Boompjes in de tuin worden ook uitgelicht.
Alles gebeurt heel subtiel, op basis van schemerschakelaars en tijdsturingen waarbij het licht op bepaalde momenten aan- of afspringt. Om het eenvoudig uit te leggen: begint het buiten te schemeren, dan geeft een timer aan dat het licht aan mag.”
 
Te midden van zoveel inventiviteit zou je soms vergeten dat er in een gebouw ook mensen aan het werk zijn geweest die de basis leggen om die prachtige afwerking te kunnen realiseren. De muren zijn kaarsrecht gepleisterd, het werk van Stefan De Smet en zijn team die in samenwerking met Crepico zowel de schil van het huis als de wanden binnen op zich namen. “Wij werken regelmatig samen”, vertelt Stefan De Smet. “In dat geval neemt Crepico de buitenkant van de woning voor zijn rekening en doen wij het binnenwerk. Die wisselwerking klopt, omdat we allebei werken volgens de hoogste standaarden. Dat een witgepleisterde gevel meer in het oog valt dan een bezette muur, is logisch. Wat wij doen is een basiselement in een huis. Zeker in huizen zoals dit zijn er tientallen andere zaken die je blik aantrekken. Maar je mag niet vergeten dat een rechte muur een noodzaak is om de rest van je interieur op te enten. Met ons bedrijf doen we er alles aan om die kwaliteit te brengen. Muren en plafonds moeten loodrecht zijn, niet alleen omdat dat zo verwacht wordt van een goede stukadoor, maar ook omdat we zelf die afgemeten service willen aanbieden.” Stefan De Smet maakt een punt van korte communicatielijnen: “Een van de ijkpunten in onze service is dat wij elk project van heel dichtbij opvolgen. Ikzelf ben eindverantwoordelijke en volg elk werk nauwgezet op, van begin tot einde. Alles begint al met het opmaken van de offerte. Binnen de drie dagen heb je die. Daarna garandeer ik persoonlijk een strikte opvolging van de werken, van de voorbereiding tot de nazorg. Als er dingen moeten aangepast worden, dan leveren we die service.”
 
Boven ontvouwt zich een gang die aan de ene zijde plaats maakt voor een grote kastenwand die qua concept in het verlengde ligt van die in de hal. Alleen zijn de deuren hier fijner, zonder uitsparingen. Links bevinden zich de slaapkamers en de badkamer voor de kinderen. Hier is het valluik weggewerkt dat de vuile was rechtstreeks in de berging beneden doet belanden. De badkamermeubels zijn ontworpen door Jo Leyman. De lavabo’s, douchebak en bijhorende glaswand zijn het werk van De Moerloose, een familiebedrijf in Sint-Lievens-Houtem, gespecialiseerd in verwarming, sanitair en ventilatie. “We spreken hier van een plaatstalen douchebak die op maat werd gemaakt bij de leverancier”, legt zaakvoerder Bart De Moerloose uit. De opkanten zitten als het ware naar boven geplooid, achter de wandtegels, waardoor het water niet naast de douchebak kan lopen. Ook in de masterbathroom is overigens hetzelfde systeem toegepast.” Doorheen het hele huis loopt vloerverwarming, aangestuurd door een zonneboiler en een condenserende gaswandketel die voor de naverwarming zorgt. “Overal in de woning is vloerverwarming toegepast, op de slaapkamer na, een wens van de opdrachtgever. Boven en beneden zijn er wel aparte circuits gelegd. Op die manier kan je ’s morgen bijvoorbeeld de verwarming in de badkamer al vroeger aanzetten, terwijl je ’s avonds de woonkamer kan laten opwarmen op het moment dat je thuiskomt. In de badkamers raden we overigens ook altijd een extra handdoekverwarmer aan. Alleen al omdat het zo’n aangenaam gevoel geeft om ’s morgens een lekker verwarmde handdoek rond je lichaam te wentelen.” Rechts van de gang situeren zich de masterbedroom met afzonderlijke dressing en masterbathroom. Links heb je de douche, rechts de wastafel. In het midden van de ruimte koketteert een vrijstaand bad in wit dadoquartz, de ultieme weerspiegeling van de zin voor zuiverheid in deze prachtige woning.
 
Met dank aan: 
www.divaa.be
www.profel.be
www.tomdeboever.be
www.vandevelde-woningbouw.be
www.anywaydoors.be
www.brusselshuis.be
www.keukenarchitecten.be
www.braeckmankristof.be
www.bvbadesmet.be
www.demoerloosebvba.be
www.kalfire.com