synergie van hedendaagse architectuur en geschiedenis

Category: Editie 100

In het glooiende achterland van Dilbeek treffen we een prachtige synergie van hedendaagse architectuur en geschiedenis. In een rustige, landelijke straat spotten we meteen de moderne constructie die als het ware uit de oude muren van een eeuwenoude schuur rijst. We nemen een kijkje in deze allesbehalve alledaagse woning. Op de rechterkant rijst een moderne, volledig beglaasde structuur uit de muren van een statige oude schuur. Dit zeer opvallend element is in het midden verbonden aan een recentere, gerenoveerde woning door een middenbouw dat uitnodigt om te gaan aanbellen en binnen een kijkje te nemen.
 
Oude schuur
“Het startpunt was een groot stuk grond van ongeveer 40 are met een heel oude boomgaard en rechts een schuur van 1820, links een huis uit de jaren ’50 van de vorige eeuw, en tussen beide een soort bijbouw”, weet de eigenaresse ons te vertellen. De bewoners zijn een gezin met drie kinderen, en het is de bedoeling dat de woning fungeert als kangoeroewoning. De oorspronkelijke indeling van het huis aan de ene kant, het middenstuk voor de verbinding en de schuur aan de andere kant is dus behouden, zodat kinderen en ouders hun eigen vleugel hebben en samenkomen in het midden. Een volledig gerenoveerde tussenbouw zorgt ervoor dat je centraal binnenkomt tussen het leefgebeuren en het deel van de kinderen. Het karakter van de oude schuur is bewust bewaard.
 
“De schuur en de woning waren kwalitatief, maar de rest niet. We hebben de buitencontouren van de schuur behouden, en het nieuwbouwvolume er letterlijk in gestoken”, weet architect Niels Van der Straeten te vertellen. “Het was de bedoeling om het zo authentiek mogelijk te houden, daarom is het nieuwe volume ook losgetrokken van de puntgevels. Hierdoor ontstonden vooraan en achteraan de schuur twee intieme buitenruimtes. Aan de straatkant werd het ommuurde koertje voorbehouden voor de kinderen, terwijl vanachter alle voorzieningen getroffen zijn voor een buitendouche om heerlijk buiten te kunnen genieten tijdens warme dagen. De oprit en het terras achter het huis, in L-vorm, zijn betegeld met een buitentegel die gewoon doorloopt naar binnen. Rond het geheel ligt een leistenen omkadering om de waterafvoer van het zicht te onttrekken.
 
“De kolommenrij van de buitenschuur draagt het volledige dakpakket”, vervolgt de architect. “Het dak en de isolatie hangen dus thermisch ontkoppeld aan de buitenkolommen. Hierdoor konden we helemaal beglazen zonder draagmuren, zonder bepleisteren, zonder schilderen. We werkten ook met prefab-beton in plaats van zichtbeton. Allemaal ingrepen waardoor niet alleen de kost kon zakken, maar het uitzicht van boven fenomenaal is.” Het nieuwe element is volledig beglaasd met zonwerend glas, en zo transparant mogelijk gehouden. Het uitzicht wanneer je bovenkomt is dan ook fenomenaal, je kijkt zo ver weg! Neem daarbij nog het charme van de oude schuur en haar elementen, en je krijgt een prachtige symbiose tussen oud en nieuw.
 
De schuiframen werden geplaatst door dealer Chantraine voor het Belgisch familiebedrijf  Van Beveren. Het bedrijf plaatste 167m2 schuifwanden in geanodiseerd aluminium SS 55. Het gaat om een super-isolerend schuif- en hefsysteem, dat naast een  uitstekende isolatie ook een zeer groot comfort geeft en budgetvriendelijk is. Een voordeel van deze serie is dat het mogelijk is om te werken met een vlakke, verzonken dorpel. Denken we even terug aan het terras en de tegelvloer beneden, dan staat deze dorpel toe om alles volledig vlak uit te voeren. Dit verhoogt het gebruiksgenot en verbetert de esthetiek van het raam.
 
Van Beveren maakte ook gebruik van het Optima 70 profiel: een top-range product geschikt voor zwaar 3-dubbel glas en met optimale isolatie op 70 mm inbouwdiepte.  De profielen zijn speciaal ontworpen met een verbeterde ondersteuning van onzichtbaar beslag dat tot 170 kg vleugelgewicht en 150 kg voor beslaggroef 16 mm kan dragen. Hierdoor is er een bijna onuitputtelijke keuze aan design krukken in inox of gelakt. In standaard uitvoering ontstaat een zeer strak en modern uiterlijk, waaronder de soft uitvoering, waar de ronde lijnen zorgen voor een moderne, zachte afwerking. Met meer dan 60 jaar ervaring en innovatie is Van Beveren een belangrijke pionier in het ontwikkelen en verkopen van aluminium systeemoplossingen voor ramen, deuren, gevels, schuifdeuren en veranda’s en dit voor zowel particuliere, commerciële als industriële projecten. De producten van Van Beveren vervullen de strengste eisen op vlak van energiezuinigheid, design, comfort en veiligheid. 
 
Twee vleugels en een centrale leefkeuken
Binnenkomen doe je via een kleine hal. De deur die het toilet verbergt, is bijna naadloos verweven in de wand. Door het ingenieus aluminiumdeurprofiel van Xinnix Door Systems wordt de muur niet ontsierd door deurlijsten en blijft het een strak aaneensluitend geheel. De Xinnix deurframes brengen de kwaliteit van het deurpaneel naar de voorgrond doordat de omlijsting met de technische onderdelen, scharnieren en vergrendelingen, deel gaan uitmaken van de muur. Elk Xinnix-systeem is een samengesteld frame uit wit voorgelakte zij-profielen en al dan niet een kopstuk waarin de deur geplaatst wordt. Dit frame is bewerkt om het beslag verborgen te kunnen monteren.
 
De Belgische firma ontwikkelde een eigen systeem om binnendeuren volledig in het vlak af te werken. “Onze deursystemen zorgen voor het beeld van een woning. Een mooie esthetiek, strakke lijnen en een uniform minimalisme”, vertelt Chris Vermeulen van Xinnix. De naam van het bedrijf verwijst ook meteen naar de impact die ze met het binnendeursysteem voor ogen hebben: ‘ik zie niets’. In tegenstelling tot bijvoorbeeld blokdeuren maakt Xinnix gebruik van een aluminium kader als basis. “Aluminium is het enige materiaal dat sterk genoeg is voor een blijvend resultaat én die zich zo fijn laat afwerken. Met Xinnix is het mogelijk om deuren naadloos in te passen in de oneffenheden van de muren. Muren metsen gebeurt per centimeter. Bij een deur spreken we over millimeters. De nauwkeurigheid dankzij het aluminium profiel is tienmaal groter.” Bij het Belgische deursysteem hoort ook de nodige vrijheid. Zo kunnen de zichtbare delen afgewerkt worden in heel wat materialen.  Van fineer tot glas en faiences. In deze elegante architectuur werd bewust gekozen voor een witte afwerking om extra ruimte en licht te creëren. Xinnix Door Systems bestaat intussen meer dan zes jaar, en legde sinds de start een waanzinnig parcours af. Het product gaat de wereld rond.
 
Je laat de ontspanningsruimte en buitenkoer voor de kinderen achter je, en wandelt links door naar de grote, lichte keuken waar het blad van het keukeneiland in één stuk doorloopt naar de tafel. Om het de gasten aangenaam te maken en te zorgen dat zij niet moeten plaatsnemen op een hoge stoel, is in de keuken een niveauverschil voorzien: je moet een trapje af wanneer je van de eetruimte de keuken in stapt. Via de keuken ga je dan het huis van de jaren ’50 binnen, waar beneden een studio en eerder technische ruimte voorzien zijn. Boven tref je de drie kinderkamers en een grote speelzolder.
 
We wandelen verder, de keuken uit en richting de privé-vertrekken van het koppel in de oude schuur.  Voor de rondleiding staat de uitschuifbare wand open, maar dit gedeelte kan volledig worden dicht geschoven. De slaapkamer, badkamer en dressing - volledig open - liggen op het gelijkvloers van de oude schuur. Een wens van het gezin, zodat later ook het salon naar beneden kan komen indien nodig. Via de badkamer met grote glaswand komen we dan op de tweede ommuurde koer. In de zomer kan de glaswand opengezet worden en lopen binnen en buiten in elkaar over.
 
Dat de woning met smaak is aangekleed, was al van in het begin overduidelijk. Dat kan ook niet anders, met een opdrachtgeefster die interieurconsulente is. Het hele huis is een echte showroom. Zo valt in de slaapkamer de muur met detail in krokodillenleer op. In de dressing werden eenvoudige Ikea-kasten geïntegreerd en geschilderd: “ik wil zo aantonen dat het niet per sé heel duur hoeft te zijn om een mooi resultaat te geven”, weet Els van b-interio. Ook de ingewerkte kasten onder de trap zijn een leuk detail: ze zitten over de hele lengte van de trap ingewerkt, en door het schaalverschil zijn de kleinste kasten ideaal voor (boeken)tassen, terwijl de grootste dienen voor de jassen en mantels. Nog een mooi detail in de benedenruimtes zijn de plafonds, die volgens een oude techniek van beton gieten zijn vervaardigd. Een uiterst precies handwerk, volledig zoals het in de oude gebouwen zoals de schuur gebeurde, met behandelde latjes geeft het beton een houtstructuur en een warm effect.
 
Adembenemend uitzicht
Via de trap, aangekleed met meerkleurige latjes gerookte eik in warme bruintinten, komen we naar de bovenruimte. Het is heel even naar adem happen, want vanuit het salon heb je een uitzicht van bijna 360° op de oude boomgaard, de weides rond het huis, de velden aan de overkant en, heel in de verte, de stad, met aan de voor- en achterkant de geborgenheid van de oude muren. Het is alsof je gewoon buitenstaat. Het nieuwe element is volledig beglaasd met zonwerend glas, en zo transparant mogelijk gehouden. Het uitzicht wanneer je bovenkomt is dan ook fenomenaal, je kijkt zo ver weg! Neem daarbij nog het charme van de oude schuur en haar elementen, en je krijgt een prachtige symbiose tussen oud en nieuw. De sfeer boven is minimalistisch, met hier en daar een accent dat doet denken aan de jaren 70. Alles is ingewerkt, het enige dat uitsteekt is de verlichting. Het is immers niet nodig om het interieur druk te maken wanneer zich helemaal rond jou een schilderij van 360° ontplooit, dat varieert met elk seizoen, elk licht. Via het salon stappen we, langs een handige bijkeuken en een centraal stuk waar alle techniciteiten ingewerkt zijn, naar het bureau met de grote hangstoel in de hoek. Van daaruit kan mevrouw regelmatig het schuifraam opentrekken en de mensen begroeten die haar woning bewonderen.
 
Ontvangst
Op een jaar tijd was het project klaar. Het meest memorabele moment, voor de architect, was die eerste keer dat ze naar boven gingen en dat uitzicht ontdekten. “Wat ik ook heel erg leuk vind aan dit project, is dat het niet afgelikt is. Er zijn hier en daar wat imperfecties, je ziet de oude muren en kolommen die geleefd hebben. Dat geeft dit project een ziel. Bovendien was het een leuke wisselwerking met mevrouw, die zelf voor het interieur zorgde. Je zou denken dat dat beperkend is, maar wel integendeel: het was een zeer verrijkende samenwerking.”
 
Over Objekt
Objekt Architekten is geboren toen jonge architecten Niels Van der Straeten en Dries Van  Niewenbergh eerst na de uren gingen samenzitten, en later de sprong waagden. Wat dit jong architectenbureau zo bijzonder maakt, is dat er heel veel tijd wordt gestoken in het ontwerp: “Voor ons is de ontwerpfase van cruciaal belang, en in heel veel bureaus zien we dat er (te) weinig tijd wordt in gestoken. Dat is waar wij sterk in zijn: enerzijds nemen wij de tijd om grondig na te denken en onderzoek te doen naar nieuwe projecten, en anderzijds blijven wij ook bezig met kleinere projecten, want ook die verdienen een oplossing.” Van totaalconcepten, woningen, kantoren, naar klinken, tafels, stoelen, bestek en zelf een trofee: zolang het leuk en creatief is, gaat Objekt ermee aan de slag!
 
met dank aan :
www.objektarchitecten.be
www.b-interio.be 
www.vanbeveren.com
www.xinnixdoorsystems.be