Strakke charme in een pittoresk perspectief

Category: Editie 100

De typische gezellige kasseistraatjes, de charmante huisjes en de unieke uitzichten over de grachten die flaneren tussen het groen. Dit is het buitenpanorama van het penthouse dat we bezoeken in hartje Brugge. Ooit stonden er zes platte garages, maar nu rijzen rode bakstenen op naast een geklasseerde poort die nog een stille getuige is van een opluisterend verleden. De hedendaagse en strakke architectuur van het gebouw contrasteert met het historisch karakter van de binnenstad, maar door de symmetrie en de unieke dakvorm handhaaft het gebouw zich in zijn omgeving en wakkert het een soort fascinatie aan voor de liefhebber van hedendaagse architectuur in een pittoreske stad zoals Brugge.
 
Het pand telt vier appartementen. Op de tweede verdieping kocht de bouwvrouw de twee appartementen met de bedoeling er een groot penthouse van te maken. Dat was dan ook meteen de uitdaging voor interieurarchitect Diederik Degraer om van deze twee units één onlosmakelijk geheel te maken. Eén klein detail: tussen de twee appartementen in zaten een liftkoker en de trappenhal. De interieurarchitect had meteen het idee om als uitgangspunt voor zijn ontwerp een centraal blok te maken die de trappenhal en de liftkoker maskeert. Hierop borduurde hij dan verder om zijn design te vervolledigen. “Ik werk graag met volumes in volumes”, licht interieurarchitect Diederik Degraer toe. “De trappenhal en de liftkoker die moesten omzeild worden, resulteerden al snel in één centraal volume waarin een vijftal functies werden ondergebracht en waarin de keuken werd uitgesculpteerd. Het centraal blok vormde het concept en alles werd als het ware daarrond gebouwd”. Bij het binnenkomen in de ruim aanvoelende inkomhal heb je dan ook totaal geen vermoeden dat het hier oorspronkelijk ging om twee appartementen die bovendien van mekaar gescheiden werden door de gemeenschappelijke delen.
 
Naast de inkom en een vestiaire, die verborgen zit achter een spiegelwand, is er ook een deur naar de technische ruimte en de berging. Het keukengedeelte en een toilet vervolledigt het centraal blok, maar is pas zichtbaar en bereikbaar via de leefruimte. Zodra je binnenkomt in het leefgedeelte, vallen meteen de zachte kleuren op. Je wordt er overvallen door een fijn zengevoel en krijgt meteen zin om je te vlijen in de knusse zetel met wat ontspannende lectuur. Het interieur oogt in een eerste oogopslag modern en afgelijnd, maar toch straalt het warmte en gezelligheid uit door de natuurlijke materialen in combinatie met verschillende sfeerscheppers. De originele dakvorm gaf interieurarchitect Diederik Degraer de inspiratie om deze verticale lijnen ook naar binnen te brengen waardoor het ganse interieur zich als het ware heeft aangepast aan dit verticaal gegeven. Het plafond werd volledig uitgewerkt tot in de nok en zoals het dak op en neer gaat, verrassen de verschillende ruimtes met een zelfde ritmespel. Niet alleen wordt hiermee de hoogte extra benadrukt, maar het creëert ook een extra ruimtegevoel dat het ganse interieur opnieuw ten goede komt.
 
Links van de inkom werd een werkhoekje ingericht voor de bouwvrouw. Wanneer we ons even terug omdraaien zien we dat de deur van de inkom deel uitmaakt van een fineerwand die gezandstraald werd om extra cachet te geven. Deze kastenwand werd verder verfraaid met een vernuftig uitschuifbaar barblok dat als het ware de grens bepaalt tussen het keukengedeelte en de leefruimte en dus zowel als ontbijthoek kan fungeren, maar evengoed als bar wanneer er gasten zijn. Centraal staat een eettafel waarachter een genoeglijke zithoek de ruimte opvult. Een strakke witte wand wordt er onderbroken door een tv-scherm en een gashaard die meteen voor warmte en gezelligheid zorgt. Naast deze wand richtte de bouwvrouw nog een gezellig groen relaxhoekje in dat helemaal aansluit bij de organische vormen van het meubilair en de natuurlijke uitstraling van de gebruikte materialen voor de afwerking van het interieur. Het half-massief eiken parket werd doorgetrokken in het ganse penthouse zodat alle ruimtes naadloos in mekaar overvloeien.
 
Om de hoek gaan we rechtsaf en volgen we virtueel de buitenste lijnen van het centraal blok naar het keukengedeelte. “Ik wou vooral een eenvoudige keuken waarbij de functionaliteit primeert”, vertelt de bouwvrouw. Doordat de keuken ook deel uitmaakt van het centrale blok zit hij als het ware verweven in het geheel en bekleedt hij één wand waar alle toestellen en de nodige kasten netjes in verwerkt werden. De opstand en de keukentablet zijn uitgevoerd in Corian® wat mee de overheersende strakke lijn bepaalt van de inrichting. Voor het koken werd gekozen voor een inductie kookplaat met een centrale afzuiging met ventilatierecuperatie. De keukentoestellen, een microgolfoven, oven, koelkast en water dispenser werden geleverd door Wynant-Broekaert. Deze twee elektrozaken, een in Kortrijk en de andere in Kuurne, vormen samen één front en bundelen hun expertise op vlak van elektro en audio-video. Ze bedienen de particuliere markt, maar zijn evenzeer de favoriete partner van heel wat architecten, interieurdesigners en aannemers omdat ze bij totaalprojecten de volledige coördinatie op vlak van elektro op zich nemen. Zij doen als het ware het denkwerk achter de schermen en volgen tenslotte de ganse planning op van de levering en de plaatsing. “Ons belangrijkste uitgangspunt is dat we steeds luisteren naar de wensen van de klant”, verduidelijkt Alexander Gaillez. “We werken enkel met de A-merken, maar deze hebben allemaal nog hun eigen typische kenmerken. Daarom gaan we op zoek naar het toestel dat het meest aansluit bij de behoeften en de verwachtingen van de klant. Hierbij is onze expertise belangrijk zodat we een klant niet opzadelen met een overload aan functies en technische snufjes, als de klant hier geen nood aan heeft”. Voor het penthouse viel de keuze op de keukentoestellen van Siemens. Deze toestellen boden voor de bouwvrouw de beste prijs-kwaliteitverhouding en pasten volledig in haar filosofie van eenvoud en functionaliteit. Uiteraard werd ook rekening gehouden met het esthetisch facet zodat de toestellen naadloos geïntegreerd werden in het keukengedeelte en op de plaatsen die voor de bouwvrouw het meest gebruiksvriendelijk en ergonomisch zijn. “Net zoals onze klanten zijn wij meerwaardezoekers en willen we de juiste oplossing aanbieden. Onze visie is dan ook dat wij geen producten verkopen, maar oplossingen”, beaamt hij.
 
Tegenover het keukengedeelte zien we een laag kastenblok dat de leefruimte met het slaapkamergedeelte verbindt en zorgt voor een mooie doorstroom van de ene ruimte naar de andere. Hetzelfde fineerhout benadrukt de harmonie die we herkennen in het volledige penthouse. In dit gedeelte word je gemakkelijk afgeleid naar de ramen boven deze kastenlijn waar het uitzicht op groen en water lonkt. Om voluit te kunnen genieten van dit mooi stukje natuur zijn er aan deze zijde ook twee terrassen voorzien. De ene terras vinden we ter hoogte van de leefruimte en het andere terras grenst aan de slaapkamer. De ingeklemde glazen balustrades van de terrassen vergroten het vrijheidsgevoel en laten toe om nog meer te genieten van de aanwezige natuurpracht.
Als we meteen rechtdoor gaan, komen we in de masterbedroom die van de rest van het penthouse gescheiden wordt door een volle pivoterende deur. Hierdoor kan het licht ook ruimschoots binnenvallen in het leefgedeelte. Voor we verdergaan draaien we ons nog even om omdat vanuit dit perspectief de strakke vormgeving en het lijnenspel, dat zich zowel aan het lage kastenblok als op plafondhoogte manifesteert, optimaal zichtbaar is.
 
De horizontale lamellen voor de ramen onderstrepen dit ritmisch lijnenspel nog eens extra. “Het penthouse is een ware ontdekkingstocht waarbij je steeds nieuwsgierig bent naar wat zich achter de volgende hoek bevindt”, legt de interieurarchitect uit. “Elke hoek of kant heeft dan ook zijn eigen specifieke beleving wat een boeiend schouwspel oplevert en op die manier ook telkens blijft verrassen”.  Ook in de slaapkamer vormen het functionele en het esthetische aspect een perfect plaatje. Een ruime dressing is direct toegankelijk en een royale badkamer sluit meteen aan. De inloopdouche en de uitwerking van de badrand werden uitgevoerd in Mortex. De gewolkte beton ciré look staat niet mis in combinatie met het fineerhout van het badkamermeubel dat ook hier weerkeert. Wanneer we opnieuw de masterbedroom verlaten, vinden we links nog een aangenaam aanvoelende logeerkamer en een gastentoilet.
 
De interieurarchitect besteedde verder heel wat aandacht aan het inplanten van de verlichting.  In heel wat ruimtes koos hij voor indirecte verlichting om zo de unieke dakvorm maximaal uit te lichten. In de grote slaapkamer werkte hij dan weer met een vloerverlichting om daar de verbinding tussen het slaapgedeelte en de badkamer te accentueren. De doorstroom tussen het slaapkamergedeelte en de leefruimte kreeg een ledstrip over de volledige lengte van het lage kastenblok, wat het ruimtegevoel en de strakke vormgeving nog meer beklemtoont. Alle ruimtes profiteren voluit van het zonlicht wat een grote troef is voor de bouwvrouw. ’s Morgens ontwaakt ze met het zonlicht dat naar binnenvalt door de glazen wand die de badkamer met de slaapkamer verbindt en ’s avonds vallen de laatste zonnestralen haar slaapkamer opnieuw binnen, maar deze keer via de grote glaspartij die uitgeeft op het terras en de idyllische omgeving aan de achterzijde van het penthouse. Door de subliem uitgekiende lichtinval en het verticaal lijnenspel is het op elk moment van de dag heerlijk vertoeven in het penthouse en kan je niet omheen het allesoverheersende thuisgevoel.
 
 
Met dank aan:
www.degraer.com
www.wynant-electro.be
www.broekaert.be
www.corian.be