Mooi huwelijk van hout, glas en zwarte leien in deze BEN-woning

Category: Editie 100

Iedereen droomt van een woning die in de buurt komt van zijn droomhuis. De keuze voor een architect bepaalt dan in grote mate de stijl en inrichting. Met een voorliefde voor moderne woningen begonnen de bouwheer en bouwvrouw van deze woning aan hun zoektocht. Die speelde zich voornamelijk af op internet en leverde verschillende matches op met hun zoektermen. Eén bureau sprong er voor hen tussenuit omdat ze meer doen met het concept modern. Ze creëren een toegevoegde waarde zodat de ‘moderne’ woning een speciale woning wordt. Om die reden kozen ze voor Hulpia Architecten.
 
Dirk Hulpia: ‘Op basis van een doorgedreven gesprek konden we ons een beeld vormen van wat de klant wenste. De woning is opgebouwd uit drie volumes waarbij het bovenste volume rust op de twee gelijkvloerse. De  leefruimtes situeren zich in de langwerpige balk die evenwijdig met de straat loopt, de slaapvertrekken zijn ondergebracht in het bovenste volume dat er loodrecht op staat. Zo ontstaat van bovenaf een L-vorm en automatisch gevolgd door een mooie grote overdekte ruimte beneden voor een carport. De (tuin)berging met fietsenstalling vormt weliswaar een apart en kleiner volume maar is mee geïntegreerd in het concept van de woning. Het dient namelijk de privacy. Van de straatzijde heb je daardoor geen rechtstreeks zicht op de tuin en de buren opzij hebben geen inkijk in de leefruimtes. We hebben zo dicht mogelijk tegen de straat gebouwd om de achtertuin zo groot mogelijk te maken. De plaats van de carport is logisch omdat je daar het perceel betreedt via een brugje over een kleine gracht. Maar het klopt dat de klant meteen enthousiast reageerde op ons ontwerp en dat is altijd fijn.’
 
Enkel de gevelbekleding van de bovenste blok en kleine aanpassingen binnenin, zijn nog gewijzigd. Waar Hulpia zichtbeton had voorzien, verkoos de klant toch zwarte Eternit leien. Die vormen een mooie combinatie met het strakke lijnenspel van de houten lamellen voorgevel. Sarah Leysen: ‘Het klopt dat onze leien goed samengaan met houtpartijen. Zeker de Eternit Alterna zwarte leien die hier in halfsteensverband zijn geplaatst. Leien hebben als voordeel dat de mogelijkheden eindeloos zijn, er zijn veel combinatiemogelijkheden met andere materialen. Je kan kiezen uit een heel breed gamma aan kleuren en plaatsingspatronen waardoor je echt op maat kan werken. Het is bovendien een duurzame oplossing, zowel voor je dak als voor de gevel. Architecturaal kan je ervoor opteren om met leien dak en gevel naadloos in elkaar te laten overlopen waardoor je eenheid creëert. Een ander voordeel van leien is dat ze volledig regendicht zijn en gezien ze stuk voor stuk individueel bevestigd worden, komen ze niet los bij storm of hevige wind. Ze zijn ook lichter dan beton of dakpannen waardoor ze op een lichter dakgebinte of structuur geplaatst kunnen worden zonder dat je die moet versterken. Je kan met leien ook isoleren aan de buitenzijde waardoor dit het ideale materiaal is voor renovaties. En je kan het perfect plaatsen bij slechte weersomstandigheden omdat er geen mortel aan te pas komt. Met Eternit streven we voortdurend naar innovatie in al onze bouwmaterialen. Zo kan je bij ons terecht voor keramische dakpannen, vezelcementleien en betondakpannen tot zonnedaken, golfplaten, groendaken en onderdak. Voor elke bouwstijl hebben wij een passend gamma: rustiek - landelijk, hedendaags - tijdloos of strak en modern.’ 
 
In die gevel krijg je drie onderbrekingen door smalle gevelgrote ramen. De grootste opening zit helemaal opzij en leidt de bezoeker onder het bovenste volume naar de voordeur, begeleid door een LED-strip. Het is eerder een brede inkom die deel uitmaakt van het design van de woning dan een aparte carport. Dat was ook de uitdrukkelijke wens van de bouwheer. Dat en heel praktische zaken gaven ze mee aan de architect als input. Zoals bijvoorbeeld een berging dichtbij met douche. Die passeer je nu richting voordeur zonder dat je ze opmerkt. De glazen deur heeft namelijk een jasje met dezelfde houten lamellen in Afrormosia. Bij het betreden van de woning kom je meteen in een open inkomhal met vide en de gietvloeren trap met geïntegreerde LED-strip naar boven. Een schuifdeur sluit deze ruimte indien gewenst af van de leefruimte. Die baadt in het licht door de glazen gevel achteraan en biedt een mooi zicht op de tuin. Alle leefruimtes zijn met elkaar geconnecteerd, je voelt ruimte zonder dat het helemaal open is. Daarvoor zorgt een centrale kastenwand in U-vorm met daarin de bureau/speelruimte. Die organiseert de open ruimtes en helpt de eenvoudige circulatie in de woning begeleiden. Dit zorgt er onder meer voor dat je vanuit de living wel connectie behoudt met de keuken maar geen volledig zicht. Handig vonden de eigenaars vooral als die laatste niet opgeruimd is. De minimalistische circulatie in de woning is iets waar ze bij Hulpia Architecten wel over nagedacht hebben. Alejandro Rodriguez: ‘Eigenlijk is het vrij simpel: als je met de wagen toekomt heb je alle functies die op dat moment belangrijk zijn binnen handbereik. Met boodschappen kan je meteen de berging in die een toegang heeft naar de kelder en connectie met de keuken via een verborgen deur of je kan via de inkom je woning binnen en kiezen om meteen naar boven te gaan en kinderen in bed te steken. Die twee sassen lopen in de woning gewoon verder, links en rechts van de kastenwand. Met de keuken als verbindend element dwars erop.’
 
Dat komt ook tot uiting in de materialisatie. In de leefruimtes ligt een warm eiken parket, maar in de keuken is er een tegelvloer voorzien tussen de twee corridors in. Behalve als visualisatie van dit punt, dient dit uiteraard ook de onderhoudsvriendelijkheid in de keuken. Om die reden is er eveneens voor composiet gekozen, zowel in het eiland als rond het fornuis. De kasten in donkere fineer bieden tegengewicht. Twee panelen voor de ontbijthoek schuiven helemaal open en achter de kastenwand in. Ontbijt gebeurt aan de eettafel bij het eiland. Belangrijk voor de eigenaars hier was dat die tafel op zithoogte was en niet de hoogte van het eiland volgt. Niet alleen voor het comfort, maar ook om die bij mooi weer met gasten gemakkelijk naar het terras te kunnen verhuizen. De keuken is een realisatie van de firma ‘de keukenarchitecten®’.
 
Van binnenuit heb je in elke functie van de leefruimte zicht naar de rustige straat en de omgeving via de gevelgrote Schüco-aluminium ramen. Die zijn zuidgericht en geven elke functie warm licht gedurende de namiddag en avond. Alejandro Rodriguez: ‘Die zijn gevelgroot om mee te gaan met de glazen gevel achteraan en om het design van de volumes te versterken. Wij hebben dezelfde soort ramen zowel beneden als boven geplaatst om elke kamer voldoende licht te geven. Aan de straatzijde in het bovenste volume hebben we het een meter dieper gestoken omwille van privacy. Daar loopt het in het dak verder wat een mooi zicht op de sterren biedt. Het visuele idee is dat de zwarte sokkel van de carport beneden - met dezelfde dimensies - inwisselbaar is met dit raam waardoor je een gesloten gevel zou hebben. Zo krijg je interactie tussen de volumes, zeker gezien we houten lamellen voorzien hebben voor de ramen boven. Die zorgen dan weer voor privacy en zonnewering.’
 
Vanuit de tuin zie je dit perfect geïllustreerd. Het hout van de tuinberging onderaan krijgt een rappel voor een stuk van het grote raam van de master bedroom erbovenop. Hier komt het huwelijk van hout, glas en donkere leien mooi tot uiting. In de glazen gevel voor de leefruimtes is het schuifraam van een bredere profiel voorzien om er toch een accent aan toe te voegen. In het terras daarvoor geniet je door de positie van het bovenste volume bovendien wat beschutting. De verbinding tussen beneden en boven wordt gemaakt door de Mellow gietvloer van Liquidfloors die zowel in de trap als in de gang boven en de douches werd doorgetrokken. Die voelt warm en zacht aan en is tegelijkertijd neutraal waardoor de focus op de grote luster van Moooi komt te liggen.
 
In de bovenverdieping is de gang zo minimalistisch mogelijk gehouden om alle aandacht en ruimte naar de kamers te kunnen laten gaan. Dit minimalisme van de gang wordt versterkt door de kaderloze deuren die invers draaien waardoor je één egaal vlak krijgt en geen saturatie van deurkaders. Deze en de schuifdeuren beneden werden geplaatst door Interlegno, Wim Depovere: ‘Het klopt dat deze deursystemen uiterst geschikt zijn om het geheel licht te houden en dat was hier dan ook de vraag van de klant. Wij hebben ons eigen merk D’ORS binnendeuren waarmee wij verschillende types van deuren op de markt brengen. Heel populair is bijvoorbeeld een combinatie van vlakke deuren met een stalen deur van het merk Steelit. Voor onze kaderloze vlakke deuren werken wij met Xinnix kaders waarbij wij dan zelf de deuren maken die erin passen. Dit systeem is hier toegepast op de bovenverdieping zodat er geen kaders zichtbaar zijn en je een mooi egaal vlak krijgt. Door de vlakwandige opstelling kan je de deur gemakkelijk trekkend en duwend opstellen en oogt het geheel veel lichter dan bij een traditionele deur. In materialisatie gaat het hier om volspaan deuren met een toplaag in Mdf zodat ze mee afgewerkt kunnen worden in dezelfde kleur als de muur. Bij grotere afmetingen, zoals kamerhoge deuren, voorzien wij voor het rechtblijven van de deur standaard een stabilisator onder de vorm van aluminium profielen of deurrechters. Het spreekt voor zich dat de klanten de garantie moeten hebben dat de deuren mooi in het vlak blijven. Voor de schuifdeuren beneden tussen gang en living gebruikten we hetzelfde procédé. Opnieuw een kadersysteem van Xinnix dat toelaat om de deur te laten verdwijnen in de muur. Populair in moderne architectuur maar meer en meer aan een opmars bezig ook in klassieke woningen waarbij een zwaardere deur als accent wordt gekozen naast kaderloze en wegschuivende deuren. Met D’ORS binnendeuren bieden wij voor dit alles een oplossing. Dat leidt tot mooie resultaten zoals in deze knappe villa.’
 
Er zijn boven twee slaapkamers en een gemeenschappelijke badkamer voor de kinderen voorzien en een logeerkamer. Die zijn allemaal heel ruim en situeren zich aan de straatzijde en opzij. Eén ervan is zuidgericht en heeft eveneens een iets meer teruggetrokken raam met houten lamellen ervoor. De andere kamer aan de straatzijde heeft het raam dat doorloopt in het dak, een bijzondere ervaring. De tuinzijde is gereserveerd voor de master bedroom. De houten lamellen voor het grote raam zorgen voor privacy in de badkamer, maar laten het zicht op de tuin vanuit de slaapkamer helemaal open. En dat is best fantastisch want voorbij de tuin kijk je op een bomenrijke en groene omgeving. Ontwaken met dit zicht oogt indrukwekkend. En dat geldt eigenlijk voor de hele woning die gekenmerkt wordt door het spel van openheid en privacy en vooral veel comfort en gebruiksvriendelijkeid. Met een E-peil van slechts 9 is deze BEN-woning die werkt met een warmtepomp met diepteboringen bovendien heel duurzaam.
 
 
 
 
met dank aan :
www.hulpia.be
www.eternit.be
www.dors.be
www.liquidfloors.be
www.schueco.be
www.keukenarchitecten.be