Moderne interpretatie van authentieke fermettes

Category: Editie 100

Een open woning die het zicht op de achterliggende natuur perfect weet te capteren. Meer vroeg de bouwheer niet aan de architect die dan ook verder carte blanche kreeg. Zowel exterieur als interieur werd deze villa volledig uitgetekend. En hoewel de vorm simpel lijkt, bewijzen tal van fijne lijnen, details en doorzichten het tegendeel. Het resultaat is een bijzonder aangename en luchtige woning die perfect ingebed is in zijn omgeving.
 
Het zicht op de Makegemse bossen, beschermd natuurgebied, kent de bouwheer maar al te goed, want zowel hij als zijn vrouw zijn hier even verderop opgegroeid. Als kind al wist hij dat deze specifieke locatie het mooiste zicht biedt. Van de twee boerderijen, tussen de tuin en de bossen in, blijft er vandaag nog één over. Hij heeft zich altijd voorgenomen om, mocht de kans zich voordoen, op deze plaats te bouwen. Toen er enkele jaren terug vijf kavels te koop werden gesteld, was hij er snel bij. Het perceel helt iets af waardoor het zicht op de omgeving maximaal kan worden uitgespeeld. Hij wou niet vanop het gelijkvloers, maar bovenop het landschap kijken. Dat gaf hij mee aan CAAN architecten, met wie ze in zee gingen op basis van een referentiewoning in de buurt. CAAN architecten: ‘De combinatie tussen het glooiende terrein en het uitzicht zijn we gaan maximaliseren door inderdaad het gelijkvloers te verhogen. Dat zie je duidelijk aan de voorzijde waar het verschil gematerialiseerd werd met materialen die terugkomen in de oude fermettes zoals baksteen en arduin. Door het verhoogde gelijkvloers krijg je bovendien geen kelderverdieping maar gewoon een tuinniveau met heel veel mogelijkheden.’
 
De vooraanblik van de woning oogt inderdaad simpel. Een gelijkvloers volume met een gesloten zwarte poort in alinel aluminiumprofielen en een open carport ernaast, omrand met karaktervolle gevelstenen, namelijk Barnsteen waalformaat die het kleinere volume daarop volledig domineren. De opening lokt de bezoeker naar de ingang die iets hoger werd gelegd dan het straatniveau. Het bewijs daarvan zie je in de arduinen sokkel helemaal rechts. De oprit in Vossekoppen geeft karakter en krijgt een herhaling in de tuinpaden. Stefaan De Coninck van De Coninck Natuursteen: ‘Sebastian Naessens van Studio Landschap verzorgde het ontwerp en de uitvoering van de tuinaanleg. Het bureau kende onze firma en producten omdat deze al realisaties van ons had gezien. Het was zijn specifieke wens om voor de oprit en de tuinpaden met Vossekoppen te werken. Enerzijds om eenheid te creëren en anderzijds geven Vossekoppen een oudere en authentieke look om te contrasteren met de nieuwbouwwoning. Wij doen zowel levering als plaatsing en hebben dat in dit project ook gedaan. Wij leverden de stabilisé en de kasseien en hebben die ook geplaatst en ingevoegd. Wij hebben zowel een groothandel waar vooral professionelen beroep op doen als een kleinhandel waar we vooral veel particulieren als klant hebben. Die werken graag met ons samen omdat wij een persoonlijke en uitgebreide service aanbieden. Dat is de grote troef van ons familiebedrijf waar mijn twee broers en ik reeds de vierde generatie vertegenwoordigen. De klant heeft altijd rechtstreeks contact met één van de zaakvoerders en dat is best uitzonderlijk. Ik volg alle werven zelf op, doe de coördinatie en onderhoud nauw contact met elke klant. Wij hebben altijd in natuursteen gehandeld en een tijdje wegenwerken gedaan, maar dat hebben wij terug afgebouwd en de groothandel uitgebreid. Wij hebben in ons gamma zowel nieuwe producten als recuperatie zoals deze Vossekoppen die ook wel eens Napoléon koppen worden genoemd omdat daarmee in de tijd van Napoléon veel wegen werden aangelegd. Veel van onze Vossekoppen komen uit het Noorden van Frankrijk. Hier zijn ze onregelmatig en kris kras door elkaar gelegd wat het ouderdomskarakter nog versterkt.’ Zowel de kasseien als de zichtbetonnen stepstones werken uitnodigend. Net voor het betreden van de woning voegt een buitenpatio met beplanting een zuiderse toets toe. Die verwijst naar de professionele activiteit van de bouwheer en creëert een vlotte toenadering naar de woning. Boven de inkom is de patio met glas bedekt. Nog opvallend zijn de openingen opzij in de muur van de carport. ’s Avonds als de zon draait, krijg je daardoor een aangename projectie van licht op de tegenoverliggende wand. Ook de pivoterende inkomdeur weet indruk te maken, vooral de op maat gemaakte deurknop is indrukwekkend. Die werd eveneens ontworpen door CAAN architecten. In de inkomhal kan je meteen de trap nemen naar de kelder. Die bestaat in de hele woning uit prefab betonnen traptreden die daardoor nog een zekere opening laten. Het tuinniveau voelt allesbehalve als kelder aan, eerder als een extra leefruimte. Dat komt doordat die niet helemaal onder het maaiveld zit en alle ruimtes perfect zijn afgewerkt. Er is veel ruimte voor technieken, berging en een badkamer voor de twee slaapkamers van de kinderen die aan de tuinzijde zijn gesitueerd. Die krijgen volledige lichtinval dankzij houten ramen die mooi in het vlak staan en hebben toegang naar de tuin via een hellende grasstrook. Ook aanwezig op deze verdieping, helemaal opzij vooraan en als een neutraal zwart vlak, is de lift die op elke verdieping op dezelfde manier terugkomt. De bouwheer wou die erbij in geval van een ongeluk of met het oog op later, zodat ze ten allen tijde van hun woning kunnen genieten.
 
Waar de vloer in de -1 uit parket bestaat, koos de bouwheer op het ‘verhoogde’ gelijkvloers voor een grootformaat keramische tegel van het Italiaanse Ceppo die ook in de badkamer en douches terugkomt. Ze verkozen die omdat ze daar de charme van natuursteen wilden maar toch het onderhoudsgemak van een keramische tegel. Hout is wel aanwezig, onder meer in de kastenwand in de inkomhal met daarin ingewerkt een vestiaire en een toilet. Een gelijkaardige wand als op het tuinniveau wat de twee ook in materialisatie verbindt. Voorbij de kastenwand en de trap heb je opnieuw toegang naar de lift. Links daarvan is er een opening naar de ruime garage - via enkele treden om het niveauverschil met het gelijkvloers te overbruggen - en rechts daarvan kan je rechtstreeks naar de keuken. Vanuit de inkomhal, via een schuifdeur tussen hal en leefruimte, geeft het uitzonderlijke zicht zich meteen prijs. Je merkt meteen waarom de bouwheer bovenop het landschap wou zitten. Het zicht op de Makegemse bossen met daarvoor de boerderij en het vee dat er graast, is indrukwekkend. Maar ook binnenin valt er behoorlijk veel te ontdekken. Hoewel alle leefruimtes met elkaar verbonden zijn, heb je toch geen loftgevoel. Dat komt door de bureau aan de voorzijde van de woning - met zicht op de patio- via een schuifdeur kan afgesloten worden. Ook de keuken is niet meteen volledig zichtbaar door de zes eikenhouten pilaren die voor het eiland een visuele buffer vormen. De ontbijtruimte springt op haar beurt dan weer uit naar buiten.
 
In de leefruimte trekt de minimalistisch ingewerkte haard van Kalfire de aandacht. Denis Salamadin: ‘De Kalfire GP110/75CR is een unieke gashaard uitgerust met een innovatieve en gepatenteerde Prestige brander. Deze zorgt voor een ongekend realistisch houtvuurbeeld doordat het vuur, net zoals bij een echt houtvuur, uit de stammen komt. Daarnaast kenmerkt de haard zich door de in piramidevorm gestapelde keramische houtstammen die zorgen voor een hoog en volumineus vlambeeld. Als ‘finishing touch’ is deze Kalfire GP110/75CR afgewerkt met een design binnenwerk waardoor het een sfeermaker en designobject in één wordt. Een onmisbaar onderdeel in elk interieur zoals hier wordt bewezen. Dit is de doelstelling van Kalfire, dé Nederlandse producent van hoogwaardige gas- en houthaarden. Daarom zet dit familiebedrijf al sinds 1981 hoog in op technische innovatie. Zo kunnen we de beleving, het gebruiksgemak en de prestaties van onze haarden perfectioneren. Kalfire combineert de oprechte betrokkenheid en warmte van een familiebedrijf met de uitstraling en expertise van een multinational. Door het vakmanschap en de nieuwe, innovatieve producten die het bedrijf elk jaar introduceert, is Kalfire toonaangevend in de haardenbranche. We hebben gas- en houthaarden in het assortiment in 46 modellen met veel opties, waardoor er meer dan 2000 mogelijkheden bestaan. De op maat gemaakte designhaarden zijn daarnaast voorzien van innovatieve verbrandingstechnieken waardoor deze milieuvriendelijk, duurzaam en zuinig zijn. Met gepatenteerde technologieën, innovatieve technische en esthetische noviteiten creëert Kalfire de beleving van een natuurlijk houtvuur. Gebruiksgemak is een andere troef, want het is ook mogelijk om de haarden gemakkelijk vanop afstand te bedienen via de smartphone of app. Bij ons combineer je de charme van een houtvuur met het gemak van een gashaard. En dat zorgt voor veel gezellige momenten.’
Door het veelvuldig binnenvallend licht en de witte muren komen de karaktervolle materialen nog beter tot hun recht. Die vormen de contouren zoals wel vaker bij projecten van CAAN architecten. Kleur in de woning brengen gebeurt voornamelijk door accessoires zoals het gouden tapijt, de roodbruine sofa en het kunstwerk boven de haard. Tinten rood komen ook terug in de stoelen bij de eettafel en die in de ontbijtruimte. Alle combinaties zijn zorgvuldig gekozen en uitgewerkt door CAAN architecten. Waar de smaakvolle combinatie van keramische tegel, eikenhout en natuursteen heel goed tot zijn recht komt is in de keuken. Het zwarte natuurstenen jasje rond het keukeneiland gaat heel goed samen met de eikenhouten pilaren en de iets lichtere keramische tegel op de vloer. Bovendien werd die iets opgetrokken wat vooral handig is bij de wastafel en om afwas te verbergen. Het gaat ook goed samen met het Dekton werkblad van Cosentino. Dirk Boesmans: ‘Dekton Zenith in witte uitvoering leent zich inderdaad heel goed als begeleider van natuursteen zoals hier. Het is een uiterst geschikt keukenmateriaal omdat het vlek-, kras-, zuur- en vooral hittebestendig is. Je kan er gerust hete kookpotten en ovenschotels rechtstreeks opzetten en dat maakt het echt tot een werkblad en geen sierblad. Het is een steenproduct dat bovendien heel snel te reinigen is en dus heel onderhoudsvriendelijk. Dekton is er in korte tijd in geslaagd een belangrijke plaats in de keukenmarkt te veroveren door die uitzonderlijke eigenschappen. Cosentino is vandaag uitgegroeid tot de grootste steenfabrikant voor wat keukenwerkbladtoepassingen betreft. We ontwikkelden Dekton in 2013 en lanceerden het pas in 2014 op de Belgische markt. Behalve in de keuken, kent Dekton ook tal van andere toepassingen, zowel horizontaal als verticaal en binnen als buiten. Wat het architecturaal interessant maakt. Zo is Dekton geschikt als vloer met grote formaattegels tot 1m40 op 3m15, binnen verlijmd en buiten op tegeldragers en met een dikte van 2cm. En evengoed kent het product diverse badkamertoepassingen zowel voor de wanden als voor de vloer. Dekton wordt ook gebruikt als trapbekleding en zelfs als gevelbekleding waardoor je indien gewenst voor verschillende toepassingen kan kiezen in één en dezelfde woning. Dat zorgt voor rust en eenheid. Dekton is zowel in matte uitvoering als glanzende uitvoering beschikbaar. Met Dekton X-gloss hebben we het meest glanzende steenproduct op de markt. De witte uitvoering van Dekton Zenith is ons meest populaire product, maar er zijn nog 42 andere kleuruitvoeringen mogelijk. Zo is er een industriële lijn waarbij we ons onder andere lieten inspireren door Cortenstaal en beton. Met Dekton Natural lieten we ons vooral inspireren door de natuur, onder meer door natuursteen. Cosentino is nu eenmaal een (Spaans) bedrijf dat geboren en getogen is in de natuursteen.’
De hele keuken is een fijn staaltje van strak lijnenspel en knappe details, denken we maar aan de spatwand in de keukennis van waarachter een deel voor het raam kan schuiven. Opnieuw een vindingrijkheid van CAAN architecten: ‘Het bewijs van een heel leuke samenwerking met de bouwheer die ons carte blanche gaf maar wel betrokken was om samen materialen uit te zoeken. Het belang van de eikenhouten pilaren is dubbel. Enerzijds zorgen ze voor een opsplitsing van de ruimte wat goed is, anderzijds waren er twee technisch gezien noodzakelijk als steunpilaren. Een keuken mogen uittekenen is steeds een fijn project. Wat naast het eiland een witte wand lijkt met gelijke voegen zijn bijvoorbeeld twee exacte pivoterende deuren, één naar de gang, een andere naar een koele berging waardoor je een uniform geheel krijgt. De moeilijkste oefening is altijd om een evenwicht te vinden voor de toestellen. Hier hebben we dat gedaan door een speels zwart element toe te voegen en ze niet allemaal in blok bij elkaar te zetten. Dat zwart element krijgt dan een herhaling in de achterwand die wegschuift voor het raam. Om extra licht binnen te trekken vonden we een raam daar noodzakelijk, maar er zijn houten schappen voorzien om planten en kruiden op te zetten. Toch vonden we het handig vanwege de privacy om het raam ook te kunnen afsluiten. Tot slot hebben we rond de keukennis een lijn van vier mm die rondom doorloopt, inclusief de grepen en werkbladen. Daardoor krijg je een heel fijn geheel en een mooie verhouding bij de fronten. Het moet gezegd dat de interieurbouwer hier knap werk heeft geleverd.’ Een ander fijn detail is de mooi ingewerkte damkap van Venduro in de keukennis. Een systeem waar ze bij CAAN architecten graag mee werken omdat die meestal op maat gemaakt worden. Luc Van den Durpel: ‘Bij Venduro bouwen we inderdaad dampkappen op maat van uitzonderlijke kwaliteit. Bovendien zijn we een op en top Belgische firma die alles ontwerpt en vervaardigt in ons eigen atelier. Dampkappen zijn onze specialiteit, maar in de loop der jaren hebben we ons ook gespecialiseerd in het ontwerpen van unieke inox realisaties zoals functionele werkbladen, laden, tafelonderstellen, deurfronten en ook kleinere stukken. Wij hebben veel professionele klanten zoals de keukenbouwer van dit project die al jaren klant bij ons is. In de keukennis heeft hij de dampkap uitgevoerd met een inbouwgroep type  GR 73/940 Inox + RF van Venduro.  Dit type leent zich er uitstekend toe om verborgen te gaan inbouwen in een luifel constructie zoals in dit mooie ontwerp van de architect. Dit type dampkappen wordt voorzien van een RF module die de bediening automatisch kan sturen. Een ander voordeel is dat de afwerking voorzien kan worden in hetzelfde materiaal als de luifelconstructie waardoor het nauwelijks zichtbaar is en een mooi geheel vormt. Een specialiteit van ons is inderdaad het maatwerk. Dat onderscheid ons van vele anderen omdat we voor klanten echt dampkappen op maat kunnen uitwerken. Klanten hebben tegenwoordig graag een dampkap die minder opvalt. Door ons maatwerk kunnen keukenbouwers en architecten een ontwerp maken met een dampkap die nauwelijks zichtbaar is en daardoor een mooi geheel vormt met de rest van de keuken. Zoals ook in dit mooie project is gebeurd.’
 
Vanuit de leefruimte kan je via een schuifraam in de glazen achtergevel naar het terras. Boven het terras dezelfde ritmische zwartaluminium pijlers in de lichtstraat in combinatie met een doek van Renson dat helemaal toe kan schuiven en het terras overdekt. Ook hier zie je opnieuw het heel fijne werk met rails die ingewerkt zijn en nauwelijks zichtbaar zijn. Via een trap kom je er in de tuin terecht die alle aandacht naar het achterliggende landschap laat gaan dat nooit verveelt. Vandaar ook de keuze om geen tuinhuis te plaatsen die het zicht zou hinderen, maar dit mee te integreren in de woning. De tuinberging bevindt zich namelijk in de benedenverdieping naast de slaapkamers met een een eenvoudige toegang opzij via een deur in de arduinen sokkel. Die is zowel met traptreden bereikbaar als met de fiets door de smalle helling ernaast. Helemaal achteraan in de tuin heb je een mooi zicht op de opbouw van de woning. De tuin die glooit naar beneden richting de slaapkamers in de benedenverdieping, de arduinen sokkel die aantoont hoeveel het gelijkvloers werd gelift, de open achtergevel en de ritmiek van opnieuw een spijltjesraam boven ter hoogte van de master bedroom en de logeerkamer. De herhaling van dat type aluminium ramen in de woning is deels om de ramen wat terug te trekken en wat schaduw te geven en deels zorgt het uiteraard voor een leuke dieptewerking die je ook in de tuin terugziet in de twee terrassen.
 
Boven geraken we via een zelfde open betonnen trap als diegene die ons naar beneden leidt en die al in de ruwbouwfase werden geplaatst. Boven herkennen we meteen hetzelfde punt van de lift met daarnaast een toilet dat, samen met de douchecel op de nachthal, toebehoort aan de naastgelegen logeerkamer. Het grootste deel van de bovenverdieping behoort uiteraard toe aan de master bedroom die we bereiken via een deur naast de douchecel. Vanuit de slaapkamer zit de bouwheer nog meer bovenop het landschap dat hij zo begeert. Er is tevens toegang naar een eigen badkamer met vrijstaand bad. Net als buiten krijg je daar ook binnenin een uitzonderlijk zicht: slechts gescheiden door een binnenraam levert de vide een mooie kijk op de onderliggende leefruimte en de buitenomgeving. Een ingreep die weliswaar zichtbaar is van beneden, maar niet meteen opvalt omdat je zicht daar getrokken wordt naar de buitenomgeving en de keuken. Hoe mooi de inloopdouche in blauwe mozaïek ook moge zijn, alleen al hiervoor zou ik vaker een bad nemen. Vanuit het bad zie je ook in de zijgevel het grote spijltjesraam dat extra licht in de leefruimte brengt maar waar zonnewering mee is ingewerkt.    
      
Het is een meer dan geslaagde interpretatie van de omliggende en authentieke boerderijen. In tegenstelling tot de vaak gesloten fermettes, krijgen de bewoners hier door de glazen gevel achteraan net een open zicht. En een adembenemend verzicht zoals hier, geeft rust zodra je de woning betreedt. Elke keer opnieuw…
 
 
 
 
 
Met dank aan :
www.caan.be
www.studiolandschap.be
www.nvdeconinck.be
www.kalfire.com
www.cosentino.com
www.venduro.be