Modern wonen achter een klassieke gevel

Category: Editie 100

Aan de rand van een parkgebied in de Antwerpse gemeente Hove komt een nieuwbouwwoning, gebouwd in 2017, prachtig tot zijn recht. Het groene en rustige karakter van de omgeving werd door architect Ward De Beule volledig doorgetrokken richting het gebouw en de tuin rondom de woning. Voor het interieur kozen de bouwheer en bouwvrouw voor een strakkere inrichting. Het stijlvolle hekwerk en de houten poort bewaren de privacy van de bewoners, maar achter de toegangspoort wordt de uitstraling van deze woning onmiddellijk duidelijk. Vanuit de voortuin en de oprit ontdekt de bezoeker in eerste instantie een redelijk klassieke gevel. De woning is omgeven door het groen met een uniek uitzicht over een park. De bouwheer en bouwvrouw kozen  voor een klassieke gevel met enkele kantjes en hoekjes terwijl het interieur strakker werd ingericht. Ze lieten eigenlijk een hoevestijl creëren maar met de zwarte ramen heeft de gevel eveneens een moderne toets.
 
Deze ramen werden op maat gemaakt en geplaatst door LA ramen Lanssens uit Dentergem. “De buitenramen van de woning werden uit padoek hout gemaakt. We gebruikten hiervoor hout van de zuiverste soort, namelijk klasse 1. Eigenlijk mag je stellen dat dit één van de beste houtsoorten is die op de markt zijn voor ramen. Ze zijn ook erg onderhoudsvriendelijk. Als constructeur raden we aan om het hout van de ramen af en toe eens te behandelen met een waterwerende olie. Deze ramen werden nu gelakt in een zwarte kleur maar de klant heeft de keuze uit alle kleuren die er bestaan voor zijn of haar project”, klinkt het bij LA ramen Lanssens. Voor de ramen van de aanbouw achteraan de woning werd een andere houtsoort. “Hiervoor werd gekozen voor de Franse eik. Ook dit is uiteraard een erg duurzaam materiaal. Net als de ramen uit padoek kunnen deze houtsoort eens behandeld worden met waterwerende olie. Maar verder hoef je aan deze ramen niets meer te doen. Terwijl buitenschrijnwerk van de woning in het algemeen zwart is, hebben de ramen in de aanbouw een bruine uitstraling door de Franse eik.” LA ramen Lanssens beschikt over vijf generaties aan ervaring voor het ontwerpen en produceren van ramen, deuren en poorten op maat. Dit ambachtelijk vakwerk gebeurt in het eigen atelier. Het bedrijf staat eveneens sterk in het vervangen van buitenschrijnwerk van monumenten in onder andere Belgische grootsteden. Aan de buitengevel van de Hovese woning vallen verder de verschillende dakkapellen op die bedekt zijn met zwarte dakpannen. Ze zijn afkomstig van een oude hoeve en werden mooi herbruikt. De buitenmuren van de gevels werden afgewerkt en bedekt met een zacht witte kalei. Het kaleien geeft een bijkomende knipoog naar het eerder klassieke uitzicht. Voor de garagepoort werd gekozen voor een dubbele poort wat perfect samen gaat bij de hoevegedachte. De woning betreden we langs de zwarte voordeur die uitgeeft op een beperkte hal. “De inkomhal hebben we bewust klein gehouden. We vinden dit anders een verloren ruimte. Er is een ingebouwde kleerkast voorzien voor de jassen. Op verschillende plaatsen in de woning, zoals in de wasruimte, kozen we voor maatkasten van dezelfde schrijnwerker. Daarnaast ontdek je reeds in de hal de meer moderne stijl met witte strakke muren.”
 
Licht in woonruimte
Vanuit de inkomhal kan je in de woning links naar een apart toilet, de garage en een ruime berging. Wat meteen opvalt, zijn de aparte binnendeuren. Deze werden gemaakt uit fijn staal en glasramen. Het geeft meteen een open gevoel in de woning. Rechtdoor kom je in de brede leefruimte. Deze kamer wordt gekenmerkt door de ronde tafel en vooral het uitzicht. Dankzij een groot raam wordt de tuin bij wijze van spreken naar binnen getrokken. Dit zorgt voor erg veel lichtinval. De eetkamer vloeit naar rechts automatisch door naar het salon. Het gebruik van dezelfde parket, opnieuw een groot raam en de open ruimte geven het gevoel dat beide kamers bij elkaar horen. “In deze ruimten zijn we zeer tevreden over de inbouwspots. Verlichting vinden we erg belangrijk. Dankzij de dimmogelijkheden hebben we bijvoorbeeld ’s avonds heerlijk zacht licht. Ook de luidsprekers van de muziek hebben we in de plafonds laten verwerken.” Een ander aandachtspunt vormt de open haard. De wanden van de rustieke haard werden handmatig vervaardigd met tegelstrips. Naast het salon bevindt zich een klein bureel met op maat gemaakte kasten en een bureau. Aan de andere zijde van de eetkamer lonkt de prachtige keuken die in de aanbouw werd ondergebracht. De keuken wordt omgeven met ramen zodat het aangenaam ontbijten is met zicht op de tuin en het aanpalende park. “Met drie opgroeiende kinderen in huis wilden we een grote keuken. Er staat een keukentafel in, maar ook een keukenblok. De keuken is de enige ruimte waar we geen parket maar natuursteen hebben liggen. Om de openheid te bewaren, lieten we een dampkap installeren die in het aanrecht kan inschuiven. Een afzuigsysteem aan het plafond in het midden van de keuken neemt te veel ruimtegevoel weg. Naast het aanrecht lieten we bankjes maken waar de kinderen kunnen zitten en spelen. Onder de bankjes bevinden zich namelijk kasten waar ze hun speelgoed handig kunnen in opbergen.”
 
In zijn geheel heeft de keuken een strakke uitstraling. Voor de warme tint zorgen de kasten naast het aanrecht. De houten gekartelde deuren geven een extra gezellige toets aan de keuken. Dit deel van de woning steekt een beetje uit de rest van het gebouw. Daarom kozen de bouwheer en –vrouw voor andere types van buitenramen. In plaats van zwarte ramen werd er hier gekozen voor bruine houten ramen om de uitbouw te accentueren. Om de ruimten boven te ontdekken moeten we terug naar de inkomhal waar de trap naar de eerste verdieping staat. De authentieke en sierlijke leuningen van deze trap werden met smeedijzer gemaakt. Het is geen verrassing dat de houten treden van de trap mooi samen gaan met de leuningen. De vensterbank van het kleine raam dat aan het begin van de trap uitgeeft op de voortuin, kreeg een gedetailleerde afwerking met kleine zwarte tegels. Het moderne karakter van het interieur wordt zo gebroken door klassieke of landelijke toetsen. Op de eerste verdieping bevinden zich de slaap- en badkamers. Bij het boven komen, hebben de kinderen rechts hun slaapkamers, verdeeld over twee jongenskamers en één meisjeskamer. “We wilden geen al te grote kamers maar wel erg praktische voor de kinderen. Alles is er voor hen aanwezig.”
 
Aparte badkamers
Voor de jongens is er een aparte badkamer in de gang. “Dit vind ik één van de meest gezellige kamers van het huis. De badkamer is afgewerkt in een witte kleur met Mortex zoals in de andere ruimten waar dit materiaal werd gebruikt. Enkel in de douche voor de jongens kozen we voor een blauwe kleur van Mortex. Dit geeft eigenlijk een zuiderse tint aan de badkamer.” Ook voor het meisje is er een aparte badkamer met bad. Deze badkamer staat rechtstreeks in verbinding met de meisjeskamer. Aan de andere kant van de gang, naar links boven aan de trap, voorzagen de bouwheer en bouwvrouw hun eigen slaap- en badkamer. “In onze slaapkamer wou ik enkel een bed. Het is dan ook een zalige slaapkamer met uitzicht over dit parkgebied van Hove. We laten hier eveneens enkele zwarte elementen terugkomen zoals het staal in de kleine ramen.”
Aan de overzijde van de slaapkamer werd de grote badkamer ingericht en ook hier werden de muren en vloer voorzien van waterdichte Mortex. Om een ontspannen bad te nemen,  werden de luidsprekers eveneens in het plafonds ingebouwd. Een opstapje in het midden van de kamer breekt de grootte van de badkamer tot een aangename en functionele ruimte. In het midden van de gang tussen de slaapkamers staat een tweede vaste trap, die naadloos het gevoel van de trap op het gelijkvloers doorgeeft naar de zolderverdieping. Onder het dak zijn nog eens twee kamers. “De rechtse kamer kan steeds ingericht worden tot logeerruimte. De andere kamer hebben we ingericht tot televisiekamer voor de kinderen”, besluit de bouwvrouw de rondleiding door haar woning.
 
Op de grond ligt massieve parket die werd aangebracht door TD Parket uit Lokeren. Buiten de keuken en de badkamers komt deze vloerbekleding terug in de hele de woning. “We legden deze massieve parket op vloerverwarming. De parket is 18 millimeter dik wat ideaal is in combinatie met vloerverwarming. Aangezien het om een nieuwbouw gaat met rechte muren, werden er geen plinten tegen de muren geplaatst. Het resultaat geeft aan dat dit ook mogelijk is”, geeft Thomas Dieleman van TD Parket aan. De keuze voor het parket, vervaardigd uit Franse eik, heeft natuurlijk een onderhoudsvriendelijk gevolg. “Deze vorm van parket is heel duurzaam. Om het geheel voor jaren mooi te laten stralen, moet het eenmaal per week worden gedweild met parketzeep. Daarna volstaat het om het parket één keer per jaar te behandelen met een natuurlijke olie. Deze trekt in het hout zodat het parket in de beste staat blijft. Er zijn veel alternatieve opgedoken de laatste tijd maar massieve of traditionele parket blijft een aanrader. Het geeft steeds een warme en gezellige uitstraling. Met onze technische kennis en ervaring verkiezen wij het plaatsen van deze traditionele parket. Ook parketvloeren renoveren behoort tot de mogelijkheden.” Op de zolderverdieping legde TD Parket Engels verband. Deze vloerbedekking van 8 millimeter bestaande uit massieve kleine blokjes hout is ideaal voor speel-, televisie- en logeerkamers.
 
Wij danken onze gastvrouw voor haar gastvrijheid en zetten onze zoektocht verder naar de volgende prachitge locatie...
 
Met dank aan :
www.ward-debeule-architect.be
www.laramen.be
www.tdparket.be