Minimalistische veelzijdigheid in wit

Category: Editie 100

In een rustige en residentiële laan die geflankeerd wordt door groene stroken en een imposante bomenrij vonden de bouwheer en –vrouw een bouwperceel dat voor hen ideaal gelegen was. Ze wilden niet ver van de stad wonen, maar toch het liefst winkels en openbare voorzieningen binnen handbereik hebben. De toch rustige en heel aangename buurt deed hen overstag gaan om er hun droomwoning te bouwen. Het koppel was het helemaal eens dat het geen klassiek huis mocht worden. Ze keken eerder uit naar een tijdloze vormgeving met een minimalistische en strakke stijl en waarbij ruimte en licht de ultieme codewoorden waren. De oriëntatie van het perceel zorgde ervoor dat architect Steven De Jaeghere zich meteen kon uitleven met verhoudingen, composities en vormen om een ontwerp te maken dat optimaal profiteerde van het zonlicht en de omgevingselementen. “Wij werken graag met een vormenspel dat daarbovenop rationeel in elkaar zit”, vertelt de architect. “De omgeving is heel mooi, met grote bomen aan de voorkant die tevens de zonnekant is. We zijn eerder contradictorisch te werk gegaan door een patio te integreren aan de voorkant van de woning om zo maximaal licht naar binnen te trekken in de leefruimte en toch de privacy te vrijwaren aan de straatzijde door een muur”. Wanneer je de bomenlaan inrijdt, valt de witte, kubistische woning dan ook meteen op. De woning reflecteert prachtig in het zonlicht en maakt het wit nog witter. Het horizontaal vlak aan de straatzijde, dat gevormd wordt door de patiomuur en een hoger deel dat de carport wegwerkt, wordt onderbroken door een pad dat leidt naar de inkom. Een grote witte kubus lijkt als een blokkendoos gestapeld op de muren en vormt de virtuele rode loper naar de inkomhal. Naast de woning bevindt zich aan de voorkant nog een brede oprijlaan waarlangs de carport en de tuin bereikbaar zijn. Op weg naar de inkom zien we voor het eerst de strakke zwarte geprofileerde gevelbekleding in aluminium. Dit element keert terug rondom de volledige woning, zowel beneden als op de bovenverdieping en geeft, samen met het zwarte schrijnwerk, diepte aan de witte basis. “Wanneer we de woning vanuit de lucht zouden bekijken, zien we grote vlakken die via een vloeiende S-lijn met elkaar verbonden zijn en voor contrast zorgen door ondermeer het donkere schrijnwerk en de luifels die volledig doorlopen over de volledige gevel”, legt Steven De Jaeghere uit. “Het ontwerp werd als het ware met één pennentrek getekend”. Door deze vorm wordt de woning, die eerder een introverte indruk geeft, meer extrovert naarmate je de woning meer ontdekt binnenin of vanuit de tuin gaat bekijken.
 
Wanneer we de lichtrijke inkomhal betreden, merken we dat het huis van kop tot teen in het wit zit. Het is duidelijk dat de architect bij het ontwerpplan al meteen de nodige aandacht besteedde aan het interieur. Het exterieur vloeit rimpelloos over in het interieur en omgekeerd. De witte gietvloer is als een strak wit laken prominent aanwezig in de volledige woning. Voor ons bevindt zich een gasttoilet, links en rechts een verborgen vestiaire en meteen daarnaast een strakke trap, eveneens in gietvloer die leidt naar de bovenverdieping. We worden echter eerst helemaal omvergeblazen door de royale leefruimte. Het hart van het huis schittert euforisch door de grote lichtinval van de immense glaspartijen die aan de ene kant grenzen aan de patio en aan de andere kant aan de tuin. Om dit lichtrijke gevoel nog meer te benadrukken werd het leefgedeelte opgevat als een open concept dat één geheel vormt. Eerst komen we in het keukengedeelte. De kastenwand verbergt alle keukentoestellen en profileert zich eveneens in het geheel door de strakke uitvoering. Het kookeiland loopt uit in een bargedeelte waar men met z’n tweetjes kan ontbijten.
Vervolgens wordt de ruimte opgevuld door een lange witte tafel. Het dikke tafelblad neemt de allures van een blok aan en vervolledigt het strak purisme. De zithoek is daarbij een harmonieuze aanvulling. Ook voor de decoratie is vertrokken vanuit een minimalistische visie. Het resultaat van alles samen is een sereen interieur waar wit overheerst met zwarte accenten. Het uitzicht op het groen van de tuin en de patio wordt dankbaar geabsorbeerd door het zuivere interieur. “Het was vanaf het begin onze keuze om met zoveel wit te werken”, geeft de bouwvrouw aan. “Het geeft een rustig en clean gevoel en in combinatie met de rijke lichtinval wordt een atmosfeer gecreëerd waar wij graag in thuis komen”. 
 
De functionele delen, zoals de berging en wasplaats, bevinden zich in een rechte lijn achter het keukengedeelte, maar werden opnieuw netjes weggewerkt. Kamerhoge pivoterende deuren bevorderen het naadloos en strak concept van het ontwerp. Bminus is al 18 jaar gespecialiseerd in het vervaardigen van deuren op volle hoogte, zonder deuromlijstingen en in het vlak met de muur. Ondertussen beschikt Bminus over verschillende draaitechnieken (pivotsystemen) en profielen zodat wanden en deuren ‘één’ geheel gaan vormen. Bij het gebruik van een Elezio pivot bijvoorbeeld kan de deur in een nis vallen, perfect op maat voor het deurpaneel zodat de deur in open stand volledig is weggewerkt. Dergelijke details worden opgenomen in de architectuurplannen. Het is dan ook een goed idee al langs te gaan bij Bminus met de plannen. Door de veelzijdigheid aan technieken en maatwerk, kan Bminus immers een oplossing aanbieden die je heel wat metsel- en pleisterwerk kan besparen. Alle deurpanelen worden versterkt met staal waarna alles precies gemeten en gewogen wordt waardoor ze exact weten welke pivot moet bevestigd worden in functie van het gewicht. De pivoterende deur wordt op één draaipunt geplaatst in de grond dat het ganse gewicht van de deur draagt. Daarnaast gaan ze op zoek naar de meest geschikte draai- en/of schuiftechniek om zo een functionele en strakke oplossing te garanderen voor elke toepassing. Hier werd gekozen voor een zelfsluitende techniek. “Enkele voordelen van deze pivoterende deuren zijn dat pleisterwerk niet kan barsten omdat er geen scharnieren aan bevestigd zijn”, legt Carine Esprit van Bminus uit. “Ook het schilderwerk kan een stuk efficiënter en de deuren voldoen volledig aan de normen op vlak van ventilatie”. Behalve de pivotdeuren heeft Bminus ook de plintprofielen, die vervaardigd zijn uit aluminium, geplaatst. Bminus ontwerpt en ontwikkelt ook haar eigen lijn deurgrepen. De bouwheer en -vrouw kozen voor de B Close, een model met een horizontale bediening.
 
Als we vervolgens de trap naar boven nemen wordt de leuning indirect opgelicht door een zachte verlichting. De overloop vormt het kruispunt naar de verschillende ruimtes en slaapkamers. Het panoramisch raam lijkt een levend schilderij doordat het volledig werd ingewerkt in het pleisterwerk wat hier opnieuw de strakke stijl van de woning beklemtoont met een sterk afslankend effect tot gevolg. Bovenaan de trap gaan we meteen links naar de masterbedroom. De luchtige kamer, met glaspartijen tot bijna aan de grond, doet meteen vermoeden dat het hier heerlijk ontwaken is ’s morgens. Het bed werd geplaatst tegen een valse wand in het midden van de kamer. Aan beide zijden van het bed kan je zo meteen doorwandelen naar de badkamer. Het badkamermeubel met twee wastafels neemt de volledige breedte van de kamer in. Links bevindt zich een inloopdouche en een nachttoilet. De douchewanden werden ook uitgevoerd in gietvloer wat niet alleen een heel duurzame oplossing is, maar ook uit esthetisch oogpunt een goede keuze blijkt. Het masterpiece is er ongetwijfeld het vrijstaand bad dat met zijn organische vorm opvalt in het homogeen interieur. Door dit alles-in-één concept in de hoofdslaapkamer ervaar je er elke dag de luxe van een hotelkamer. Wanneer we deze slaapkamer opnieuw verlaten, vinden we op de bovenverdieping nog twee slaapkamers en een gastenbadkamer met een douche. Om deze te bereiken, passeren we eerst een ruime ingemaakte kastenwand die op het plafond uitgelijnd wordt met een ledstrip. De zwarte contouren van deze verlichtingsstrook zorgen voor een passend contrast. Qua domotica en inbraakbeveiliging koos het bouwkoppel voor een totaalintegratie waarbij het domoticasysteem gekoppeld werd aan de verlichting en een uitgebreid alarmsysteem met branddetectie. CDG Security Solutions werkte deze totaal-oplossing voor hen uit in een gebruiksvriendelijk en makkelijk te bedienen systeem. CDG Security is sterk in dergelijke totaalprojecten en benadrukt dan ook graag de voordelen ervan. “Zowel het domoticaverhaal als de beveiliging zijn twee aspecten die moeiteloos in elkaar kunnen vloeien”, beaamt zaakvoerder Christophe De Grande. “Beide onderdelen krijgen een grote meerwaarde door ze te koppelen. Bovendien hebben de klanten één centraal aansprekingspunt, wat de communicatie sterk bevordert en de klant ook meer geruststelt”. Op basis van een aanwezigheidssimulatie werd de automatisatie van bepaalde handelingen in de woning gekoppeld aan de status van het alarmsysteem. Zo kan bijvoorbeeld bepaalde verlichting aan- of uitgeschakeld worden wanneer de status van het alarm wijzigt. Ook de gordijnen werden geautomatiseerd en zijn met enkele simpele en logische instellingen afgestemd op het anti-inbraaksysteem. Qua verlichting was het de uitdrukkelijke wens van de bouwheer en bouwvrouw om die ook zo onopvallend mogelijk te integreren zodat het friswitte interieur, zelfs met de lichten aan, dezelfde uitstraling blijft behouden. Doorheen de woning werd op subtiele plaatsen indirecte verlichting geplaatst. Waar functionele verlichting vereist was, werden spots ingebouwd die met een zwart-witte uitvoering ongemerkt opgenomen worden door het interieur. Overal, zowel buiten als binnen werd gekozen voor ledverlichting. Dit was niet alleen een energiezuinige keuze, maar het klopte ook esthetisch. In het domoticasysteem werden alvast een aantal sferen voorgedefinieerd zoals aperitief, diner of relax die via de smartphone of tablet makkelijk te bedienen zijn en die zowel ter plaatse als op afstand in of uitgeschakeld kunnen worden.
 
Niet alleen op vlak van verlichting werd aandacht besteed aan energiebesparende schikkingen. Zo werden op het platte dak van de leefruimte fotovoltaïsche zonnepanelen geïnstalleerd en door de implementatie van verschillende elementen, zoals een warmtepomp met horizontale captatie en een ventilatiesysteem systeem D, ging men zelfs nog een stapje verder dan de vereiste energienormen om energiezuinig (energiepeil E7) te bouwen. We eindigen tenslotte in de grote tuin waar we niet kunnen weerstaan om nog een uitvoerige blik te werpen op de woning met zijn verrassend vormenspel en de S-vorm die de blokkenstructuur aan mekaar lijmt. Deze woning speelt dan ook perfect in op haar natuurlijke omgeving. De fijne contouren van de bomen die een schaduwtekening vormen op de gevel, nemen ook hun rol op in het totaalconcept van dit nieuwbouwproject: in de zomer fungeren ze als een natuurlijke zonwering, terwijl ze in de winter extra licht doorlaten. Met het lichtverhaal van de bouwheer en –vrouw in het achterhoofd is het geheel op die manier een tijdloze reflectie in een groene omgeving.
 
Met dank aan: 
www.stevendejaeghere.be
www.cdgsolutions.be
www.bminus.com