Luxueuze zonneklopper aan de Noordzee

Category: Editie 100

Op een exclusieve ligging, namelijk de hoek van de Canadasquare en de Jozef Nellenslaan in Knokke, pronkt residentie Esmeralda naar een ontwerp van Architectenbureau Luc De Beir + Architecten. Dit gebouw uit begin jaren vijftig, onderging een complete metamorfose en werd uitgebreid met drie extra bouwlagen. Met de bovenbouw werden zeven stijlvolle nieuwbouwappartementen gecreëerd die uitpakken met een adembenemend uitzicht op zee en zich situeren op een echte hotspot in het mondaine Knokke: het casino en hotel La Réserve liggen quasi aan de voeten van deze ‘glinsterende edelsteen aan de Noordzee’.
 
Voor bouwpromotor Vestio en Hplus Vastgoed was de opwaardering van deze residentie een echte uitdaging. Zij realiseerden al tientallen mooie projecten op toplocaties in Knokke en deze indrukwekkende renovatie mocht dan ook niet ontbreken op hun palmares. De vijftien bestaande appartementen, het gelijknamige culinaire restaurant, het immokantoor en de conciërgewoning werden helemaal in het nieuw gestoken en kregen daarbovenop het gezelschap van zeven luxe nieuwbouwappartementen. Om dit concept in een creatief ontwerp te gieten, trokken ze naar architectenbureau Luc De Beir + Architecten. De niet-alledaagse vormgeving van het gebouw en het feit dat het bestaande gebouw werd uitgebreid met drie extra bouwlagen, maakten meteen heel wat creatieve ideeën los bij de architect. Hij ontwierp dan ook een bouwplan waarbij het gebouw in een hedendaags en ‘Knokkewaardig’ kleedje werd gestoken met enkele opvallende eyecatchers zoals de speciale dakuitbouwen bij de nieuwe duplex-appartementen. “In al mijn projecten streef ik steeds naar een combinatie van tijdloosheid, balans en innovatie”, zegt architect Luc De Beir. “Dat was voor dit project niet anders. Wanneer de architectuur van een gebouw een emotie oproept, dan heb ik mijn doel bereikt”. Residentie Esmeralda schittert dan ook als nooit voorheen waarbij niet alleen de verpakking in het oog springt, maar ook de inhoud alle verwachtingen inlost. Voor de uitvoering van het toch wel complexe en gedetailleerde bouwproject besloot Vestio en Hplus Vastgoed in zee te gaan met bouwbedrijf Van Kerschaever. Samen met studiebureau Blatec werd zo een ervaren en hecht team gevormd om dit uitzonderlijke project te realiseren.
 
“Al van bij de start van de werken bleek dat Esmeralda een gebouw was met heel wat geheimen en een eigenzinnig karakter”, vertelt ingenieur Joeri Boulez van bouwbedrijf  Van Kerschaever. “Ervaring, vakkennis, overleg, teamwork, geduld, doorzettingsvermogen, flexibiliteit en creativiteit waren een must om dit project tot een goed einde te brengen. Bijkomende moeilijkheidsfactor was het in gebruik blijven van bepaalde units tijdens de werken waaronder onder andere het gelijknamige restaurant op het gelijkvloers. Er werd gestart met de afbraak van het dak en de opbouw van een bouwlaag volgens de klassieke constructiemethode, namelijk met beton, staal en metselwerk. De duplexappartementen werden daarentegen uitgevoerd in houtmassiefbouw om zo de bestaande funderingen minder te belasten. Daarna was de voorgevel aan de beurt. Deze werd volledig gestript: de bestaande silexpanelen werden verwijderd en de achterliggende betonstructuur gerenoveerd. De oude, niet-dragende achterliggende binnenmuur werd uitgebroken en vervangen door betonsteen waaraan men dan de nieuwe gevelbekleding in natuursteen kon bevestigen. Na het plaatsen van de ramen, in een donkerbruin aluminium en met driedubbele beglazing, werd de natuursteen tegen de voorgevel geplaatst. Architectenbureau Luc De Beir + Architecten koos voor een licht gestraalde Cabeça (Rozal). Het stralen van de natuursteen zorgt voor nog een witter effect en een lichte glinstering in het zonlicht. Wanneer het gebouw zich dan nog eens aftekent tegen een azuur-blauwe lucht krijg je meteen een mediterraan tafereel. De speelse dakuitbouwen werden bekleed met in de massa gekleurde vezelcementplaten en strakke seaside bestendige aulimium. De mooi gekleurde tegelpannen zorgen voor een passende hoed voor deze stijlvolle dame. Ook de achtergevel werd grondig aangepakt en lijkt in niets meer op wat  hij was. Hij werd volledig geïsoleerd en afgewerkt met een witte gevelpleister korrel 1.0. Een zestal appartementen werden achteraan uitgebreid door middel van een aangehechte structuur in profielstaal en houtmassiefbouw en verwierven zo extra leefruimte. De overige appartementen van het A- en B-blok kregen er een groot terras bij. “Zowel aan de achter- als aan de voorgevel is duidelijk dat men geopteerd heeft om een maximum aan terras  en glas te behouden en te creëren.” Het panorama vanuit de lichtrijke appartementen is adembenemend met zicht op zee, het Casino en Hotel la Réserve”, zegt Joeri Boulez. “Het grote voordeel van het gebouw is dat het zon georiënteerd is waardoor alle appartementen baden in het zonlicht en genieten van zijdelings zeezicht”, vult projectleider Patrick De Kort van Vestio aan. “Voor Knokke is dit een uniek gegeven op een toplocatie”.
 
Verschillende bestaande appartementen werden eveneens volledig gestript en helemaal vernieuwd en aangepast naar een hedendaagse en tijdloze stijl. Een hoogwaardige en luxueuze afwerking en ruime, royale leefruimtes garanderen een ongeëvenaard gevoel van exclusiviteit. Momenteel zijn er nog zes appartementen te koop waarvan vier met drie slaapkamers en twee met vier slaapkamers. Drie appartementen werden volledig ingericht als modelappartement die na afspraak bezichtigd kunnen worden. Alle appartementen zijn op een zelfde manier ontworpen. Zo werden alle zogenaamde ‘natte delen’ zoals de badkamer voorzien van een keramische tegel, net als de gangdelen, het leefgedeelte en de keuken. Het salon en de slaapkamers geven aansluitend een warme indruk door de houten parketvloer. In de keuken zijn de werkbladen overal vervaardigd uit een hoogwaardig composiet. De keukentoestellen zijn van het kwaliteitsmerk Miele. Alle slaapkamers volgen voorts het idee van een hotelkamerconcept waarbij de masterbedroom telkens voorzien is van een eigen dressing en een aansluitende badkamer met bad, terwijl de andere kamers uitgerust zijn met een aansluitend badgedeelte met een douche en lavabo. In alle appartementen werd voldoende kastruimte voorzien door ingemaakte kasten in wit afgewerkte meubelplaat. In het eerste modelappartement dat we binnenstappen valt meteen de lichtrijke inkomhal op. Een glazen deur biedt toegang tot een open leefruimte waar voldoende ruimte is voor een comfortabele zithoek, een eetgedeelte en een keuken met een eiland. De vloer met een marmerlook, dat doorloopt in de gangdelen en de keuken, zorgt voor een harmonieuze aanblik en contrasteert enerzijds met de keuken die bestaat uit een zwarte wand, waar alle kasten en toestellen zijn in verwerkt en een wit keukeneiland en anderzijds met het parket dat terugkeert in de zithoek en de slaapkamers. De slaapkamers werden zo ingedeeld dat elke slaapruimte voldoende privacy biedt en toch een comfortabele nabijheid prediceert. De badkamer, waar ook de rechtopstaande wanden in een marmerlook werden uitgevoerd, beklemtonen de harmonie die in het ganse appartement terug te vinden is. Overal werd gekozen voor ledverlichting. Ledstrepen op strategische plaatsen vergroten het ruimtegevoel. Een riant buitenterras lonkt verleidelijk en is moeilijk te weerstaan om er vaak te vertoeven, zeker als het mooi weer is. Het terras strekt zich uit over de volledige lengte van het appartement. Dankzij de ingeklemde glazen balustrade, geniet je er optimaal van het uitzicht.
 
Het tweede appartement dat voorgesteld wordt, geeft een zelfde warme en hedendaagse indruk. Opnieuw zien we hier één grote leefruimte, maar hier treffen we nog een extra ruimte aan die je naar eigen voorkeur kan invullen, hier voorgesteld als bureau. Door een open doorkijkraam is er interactie mogelijk met de keuken en de rest van de leefruimte. Deze wand kan echter ook helemaal afgesloten worden van de rest door een vernuftig en praktisch systeem. Terwijl de ramen in het vorig modelappartement overal tot aan de grond reikten, werd hier een lage zitbank gecreëerd over de volledige breedte van het raam ten opzichte van het zitgedeelte. De pastelkleurige zitkussens nodigen uit om je te nestelen in de kussens en maximaal te genieten van de zon op je huid.
 
In deze woongelegenheid werd niet gewerkt met een keukeneiland, maar werd de keuken uitgevoerd in een L-vorm. Een donkere houten eettafel staat op de denkbeeldige grens tussen de keuken en de zithoek. Dit appartement telt vier slaapkamers dat, opnieuw volgens het gehanteerde hotelprincipe, werd ingedeeld. Alle kamers hebben dus aansluitend een badkamer en opbergruimte voor kledij of andere spulletjes. Hier werd niet gekozen voor parket in de slaapkamers, maar kamerbreed tapijt wat meteen zorgt voor extra sfeer en een rustgevend zen-effect. Het terras bevindt zich hier ter hoogte van het eet- en keukengedeelte. Achteraan, grenzend aan de masterbedroom, bevindt zich nog een terras dat uitgeeft op de binnenkoer. Dit terras is ook toegankelijk via de tweede slaapkamer. Het ruimtegevoel en de hoogwaardige afwerking vallen in beide appartementen op en vormen ongetwijfeld een doorslaggevend element om er zich thuis te voelen.
 
“Alle appartementen worden instapklaar opgeleverd. Het einde van de werken is voorzien in juli”, zegt Patrick De Kort nog. “Ook de gemene delen in het gebouw, zoals de trappenhal, de lift en alle technieken werden volledig vernieuwd”.
Na het uitbreken van de binnenkoer, het voorzien van de inrit naar de ondergrondse parkeergarages en het vernieuwen van de riolering is residentie Esmeralda helemaal klaar om een thuis te bieden aan exclusiviteitszoekers die houden van Knokke en de zee.
 
 
Met dank aan:
www.architecten-debeir.be
www.vankerschaever.be
www.hplus.be
www.blatec.be