Een moderne schuur in een pittoresk kader

Category: Editie 100

Voor deze reportage begeven we ons net over de taalgrens Iets buiten het dorpscentrum, met haar prachtige kerk en typisch stenen huisjes, rijden we de oprijlaan van een hellend perceel op. We weten pas wat ons te wachten staat wanneer we boven komen, voor deze moderne woning die troont in het groen en doet denken aan een schuur. Een vijftal jaar geleden vond het gezin dit groot, langwerpig perceel. Het eerste idee was een moderne villa met witte crépi, een “witte kubus”, zoals de bouwheer het noemt. Het resultaat zou echter heel anders worden. De gemeente zag het initieel concept niet zitten, en het was aan de architect om een antwoord te vinden op de wens voor een moderne, warme woonst die ook conform was aan de bouwvoorschriften.
 
Visie
“De bouwheer kwam bij ons terecht via een referentieproject”, licht Peter Paul Piot toe. “Dat is voor ons de fijnste manier om gecontacteerd te worden, aangezien de klant ons werk dan al gezien heeft.” De nadrukkelijke vraag van de bouwheer was een ééngezinswoning, geïntegreerd in haar unieke omgeving met een uitgestrekt en glooiend terrein. “Dat eerste contact met de architect verliep supergoed. Het klikte direct, en het eerste ontwerp zat er ‘boenk’ op”, weet de bouwheer. “Als antwoord op onze vraag naar een warm en modern huis, waar de keuken en de open haard belangrijk waren - want we koken erg graag en geven regelmatig ook feestjes - en de perceelsvorm stelde de architect een schuurvorm voor. Daar waren we meteen voor te vinden!”
 
Een glooiende tuin
De woning werd gebouwd in tweede lijn, en ligt een heel stuk van de openbare weg verwijderd. De toegangsweg naar de woning ligt volledig in de helling van de straat en klimt naar de woning toe. De helling gaat verder doorheen het hele perceel. “We positioneerden de woning helemaal boven- en achteraan op het terrein” zet architect Peter Paul Piot, van Architectslab, in.  “Door deze keuze hebben de bewoners vanuit hun woning een prachtig zicht over het voorliggend en zuid-georienteerd terrein. De toegangsweg tot de woning werd gerealiseerd in de tuinzone en maakt toch deel uit van het ontwerp, en dat is wel bijzonder.” “Gezien de woning in een landelijke omgeving gelegen is, had de Waalse Overheid strikte voorschriften inzake bouwvolume en materiaalgebruik”, vult architect Piot nog aan, “zo waren we bijvoorbeeld gehouden aan een hellend dak, geen horizontale raamverdelingen en parament in bruinrode kleur.” Voor de aanleg van de tuin en de verhardingen werd nauw samengewerkt met tuinarchitect Patrick Verbruggen en de architect. Het gevelmateriaal van de woning, een baksteen in rode tinten, werd in eerste instantie beslist. De werken in de tuin zijn daar dan op afgestemd: keerwanden in dezelfde baksteen, terrasvloeren in een grijze basalt, de beplanting en het werken met de niveaus: alles is afgestemd op het architectuurplan en houdt rekening met de zichtlijnen en het afschermen van de zones tegenover elkaar. Wanneer de planten en bomen in het blad staan, genieten de bewoners van een weids uitzicht met de nodige privacy aan het zwembad, een niveau onder het terras.
 
Moderne schuur met authentieke materialen
“De voorschriften verwezen naar een streek-eigen en landelijke architectuur. Dit gebruikten we als aanzet om de woning in een archetype van een schuurvolume te bouwen en vorm te geven”, vertelt architect Piot.“Dit gebeurde wel met het oog op de juiste materiaalkeuze en een strakke detaillering. Eens de vorm van het volume bepaald was, was het voor ons zeer belangrijk om de juiste gevelmaterialen te verzamelen. We kozen een natuurleien dakbedekking en de houten gevelaccenten in zwarte beits en hebben lang gezocht naar de juiste gevelsteen.”De keuze viel uiteindelijk op een ambachtelijk, overgestookte baksteen van de voormalige Schouterden Steenbakkerij te Maaseik, overigens beschermd erfgoed en nog steeds in gebruik onder de vleugels van Wienerberger.
 
Licht en uitzichten
“Voor ons is het heel belangrijk om te denken aan veel natuurlijk licht en zichten in de uitwerking van een woning. Ook hierover waren er echter duidelijke bouwvoorschriften: de ramen moesten een klassieke, verticale verhouding hebben”, gaat de heer Piot verder. “Buiten enkele verticale raamopeningen in de achtergevel en de twee kopgevels, hebben we aan de tuinzijde dan toch grote raampartijen verwezenlijkt. In de slaapvertrekken werd de glasgevel verborgen achter een vast houten screen, die maakt dat je de gevel langs de buitenzijde als een houten gevel met verticale belijning ervaart. Toch is deze screen voldoende transparant om het mooi zicht naar buiten ook vanuit de slaapkamers te behouden.”
 
De raampartijen in de woon- en eetkamer werden dan weer bewust dieper naar binnen geplaatst, zodat het bekomen beeld niet dat is van een traditioneel raam met een specifieke verhouding of verdeling, zoals aangegeven in de voorschriften. Voor de plaatsing van de ramen nam de architect contact op met ALU2+. Chris Lowies staat ons te woord:  “Voor dit project werden door het architectenbureau specifieke uitvoeringsdetails getekend. Het productiedossier was bijgevolg gedetailleerd en complex tegelijk. Voor de ramen werd gekozen voor aluminium schrijnwerk in zwarte gestructureerde poederlak. Vooral de uitzonderlijke afmetingen van de schuiframen maakten deze realisatie bijzonder.”
 
“ALU2+ ontwerpt, produceert en installeert aluminium buitenschrijnwerkvoor nieuwbouw- en renovatieprojecten”, vervolgt de heer Lowies. “Hierbij focussen wij op kwaliteit, maatwerk en inventieve oplossingen voor elk stijl, van hedendaags over klassiek tot modern.”  “De grote troef van ALU2+ is dat er actief wordt meegedacht met de architect en de bouwheer, vanaf de ontwerpfase tot realisatie. Alle schrijnwerk wordt in onze eigen werkplaats geproduceerd en we verwerken uitsluitend systemen van het merk SAPA. Ook de installatie gebeurt door onze eigen plaatsingsploegen, zo garanderen we de kwaliteit van het eindresultaat tijdens het volledige bouwtraject. ALU2+ staat garant voor perfect buitenschrijwerk! Een indeling die het natuurlijk reliëf volgtDe indeling van de woning komt voort uit het natuurlijk reliëf van de tuin en de omgang van de architect daarmee. Zo ligt het woongedeelte, met woonkamer, eetkamer en keuken, op het niveau van de tuin. De woonkamer ligt verscholen achter een centrale zuil met open haard. Aanvankelijk niet het plan, vertelt de bouwheer ons, maar het effect is zeer geslaagd: de woonkamer wordt zo een aparte entiteit in het rustigste deel van de woning, in een open ruimte maar toch half verscholen achter de haard. Van de woonkamer wandelen we door naar de open eetplaats-keuken, een ruimte die zich volledig naar buiten ontplooit aan de tuinzijde via een grote glaspartij. De andere kant, waar achter de tuin een stuk wandelweg loopt, is intiemer. In de eetplaats troont een wel heel bijzondere tafel, gemaakt uit het erg exclusieve Kauri hout. Niek Wouters van Indosign staat ons te woord. Kauri hout is het oudste en meest unieke hout ter wereld wat gebruikt wordt om tafels van te maken. De Kauriboom is de grootste van Nieuw Zeeland en is beschermd, het hout moet dan ook komen van oeroudestammen die opgegraven worden uit voormalige moerassen. Het hout uit sommige stammen is zo goed bewaard, dat er unieke meubelstukken uit gemaakt kunnen worden. “Zo is de tafel niet alleen zeer uniek, maar ook nog eens duurzaam gewonnen”, weet Niek Wouters. De wens van de bewoners was een unieke eyecatcher met natuurlijke uitstraling. Wij hebben op basis van de voorkeuren in uitstraling en formaat het, in onze ogen, juiste stuk hout uitgekozen dat perfect op de wensen aansloot. Hierbij is vertrouwen enorm belangrijk, maar door alles in detail door te spreken pakt dit altijd goed uit.
 
“De tafel is dus op afstand gekocht op basis van fotomateriaal en vertrouwen op onze ervaring!” Indosign is een jong bedrijf met passie voor unieke interieurstukken en de motivatie om de beste kwaliteit te leveren. Het bedrijf levert stukken op maat waarbij de sleutelwoorden duurzaam, natuurlijk, uniek en kwaliteitsvol zijn. Ook de nachttafels uit versteend hout kwamen er dankzij de expertise van Indosign en werden vervaardigd uit fossiele stammen van ca. 20 miljoen jaar oud die eveneens onder de grond vandaan gehaald worden om bewerkt te worden tot een uniek interieurstuk. “Wij houden enorm van koken en geven graag en veel feestjes voor vrienden”, weet de bouwheer ons te vertellen over de eetplaats en keuken. Logisch dat er dan gekozen is voor een uitnodigende eetplaats en sfeervolle keuken, compleet met de beste toestellen. De keuze viel op de inbouwtoestellen van het Zwitserse merk V-ZUG. “V-ZUG staat sinds 1913 symbool voor Zwitserse premiumkwaliteit”, weet Michel Van Dommelen, van V-ZUG. “Dit familiebedrijf groeide uit tot de absolute marktleider in Zwitserland op gebied van inbouwtoestellen voor keuken en wasplaats. V-ZUG toestellen onderscheiden zich door hun sober en puur design, hun hoge kwaliteit en eenvoudige bediening”, vertelt hij nog.
 
Voor de keuken werd geopteerd voor de Combi-Steam XSL combi-stoomoven, uitgerust met kerntemperatuursonde die je bij elke bakwijze kan gebruiken. Een oven waarmee deze kookliefhebbers zich helemaal kunnen uitleven, want met  onder andere snufjes zoals een slowcooking-programma, snelle opwarmtijden en uitzonderlijke temperatuurvastheid kan er eindeloos gevarieerd worden. De Combair XSL, eveneens geïnstalleerd in de keuken, is een echte multifunctie-oven en beschikt ook over een unieke “hetelucht vochtig”-functie. Net zoals in de Combi-Steam XSL heeft deze oven ook een slowcooking-functie en een auto-braad-funtie voor als je het bakken even uit handen wil geven. Met de Pizza-Plus functie is het gezellig pizza’s, quiches of taartjes bakken met de kinderen!
 
De slaapvertrekken liggen een half verdiep hoger, boven de inkomzone en garage. Een split level indeling onder dezelfde dakkap, die voornamelijk werd waargemaakt door de uitwerking van het terrein rondom de woning. De privacy van de bewoners neemt toe naarmate je verder “omhoog” gaat in het huis. Voor het interieur werd samengewerkt met Woonontwerp Peter Deckers. De basis was ook hier weer het gebruik van eerlijke en natuurlijke materialen, uitgewerkt in een hedendaagse en warme sfeer.
 
Ontvangst
De realisatie van de woning duurde uiteindelijk ongeveer anderhalf jaar. Een heel blij gezin verhuisde naar deze nieuwe woning: “Er is niks waarvan ik zeg ‘dat zou ik anders gedaan hebben’”, vertelt de bouwheer. “We waren echt heel blij met het resultaat. In de zomer gaf ik een receptie voor iedereen die meegewerkt heeft aan het huis, en ik heb het gevoel dat iedereen het een tof project vond en dat iedereen even blij is als wij.”
 
Over Architectslab
Architectslab is een ontwerpcollectief met kantoren in Brussel en Hasselt, bestaande uit een team architecten en ontwerpers die samenwerken aan een variëteit aan diverse projecten. “Als kantoor met diverse opbrachten in onze portfolio is er een duidelijke lijn terug te vinden in onze projecten. Het accent ligt bij Architectslab op het (ver)bouwen van duurzame projecten, waar de kwaliteit van de architectuur, de leefbaarheid en de menselijke relaties centraal staan.  Alle opdrachten starten vanuit een essentieel onderzoek naar gebruik, organisatie, integratie en een toekomstgerichte visie.” Het doel van het collectief ? Het creëren van een tijdloze, functionele architectuur met gebruik van een eigentijdse beeld- en vormentaal, geïntegreerd in en verweven met de omgeving. De opdrachten van Architectslab gaan van nieuwbouw en renovatie over stedenbouwkundige projecten naar grafische vormgeving, zowel qua architectuur als interieur en voor de privésector en de overheid. Onder de verwezenlijkingen treffen we een waaier aan woningen, maar ook projecten voor de horeca, groepswoningbouw en zelfs erfgoedprojecten.
 
 
Met dank aan :
www.architectslab.com
www.patrickverbruggen.be
www.alu2.be
www.sapagroup.com
www.indosign.nl
www.vzug.com