Apart appartement

Category: Editie 100

‘t Eilandje in Antwerpen is al even bezig aan een heuse revival. Het hele gebied om en rond het MAS wordt de laatste jaren flink opgewaardeerd. Hippe koffiebars en restaurants, underground partyspots, nieuwe ateliers en gaanderijen. Ze zorgen voor een groeidynamiek die de buurt nieuw leven inblaast en die mee het pad plaveit voor talrijke initiatieven rond wonen. Een van de architecturale vlaggenschepen van ’t Eilandje is ‘Cadiz’ ter hoogte van de Cadixwijk, een prachtig appartementsblok aan het water dat sinds 2016 de plaats innam van het oude douanegebouw. Het project van de hand van POLO Architects en META Architectuurbureau biedt zo’n 40.000m² oppervlakte om te wonen, werken, (ver)zorgen en ontspannen. Eén van die appartementen staat nu opnieuw te koop. Het is een toonbeeld van goede smaak, waarbij de eerder beperkte oppervlakte op inventieve wijze werd ingedeeld en vormgegeven.
 
Keuken als meubelstuk
Het appartement beslaat zo’n 105m², niet eens zo klein als je bedenkt dat het bedoeld is voor twee tot drie personen. Bijna overal is het omgeven door glas, wat de ruimtelijkheid nog eens versterkt. Vanuit de leefruimte kijk je uit op de omliggende blokken, de terrassen en groendaken van Cadiz en natuurlijk de skyline van ‘t stad. Er zijn minder aangename plaatsen om te wonen. Bij het binnenkomen leidt een lange gang je naar de woonkamer. In de leefruimte bevindt zich links het salon, rechts de keuken en eettafel. Zowat alles werd op maat ontworpen en gemaakt, waarbij de keuze viel op een ingetogen materiaal- en kleurpalet. Er werd gebruik gemaakt van een minimum aan materialen en texturen. “We kozen voor mooie materialen die niet te overweldigend zijn en een sobere toon hanteren”, verduidelijkt interieurarchitect Martijn Dedecker, die het ontwerp en de inrichting van het appartement voor zijn rekening nam. De keuken gaat bijna ongemerkt op in de rest van het interieur. Ze is opgevat als een groot meubel waarvan vooral de donkere kleur van het Larix-hout opvalt. Het is een zachte houtsoort met een subtiele, rechte tekening die het licht op een heel specifieke manier opneemt en het materiaal zo meer diepte geeft. Het keukenblad is in marmer, Chocolate Brown, en ligt verzonken. De deurtjes schieten voor het blok, maar een extra randje is voorzien zodat het water niet in de kasten kan lopen. “Het was de bedoeling om het typische beeld van een keuken zoveel mogelijk uit te vlakken”, legt Dedecker uit. “Dit is een relatief bescheiden ruimte, dus wilden we zoveel mogelijk storende elementen uit het zicht hebben. De zuivere lijnen van het Larix-hout zetten de toon terwijl de toestellen zijn weggewerkt uit het zicht. Je krijgt een heel rustig visueel effect.”
Over elk detail is inderdaad nagedacht. De oven en microgolfoven zijn gepositioneerd ter hoogte van de spoelbak, waardoor ze eigenlijk nooit zichtbaar zijn. Geplooide grepen aan de kolomkasten maken het niet alleen heel eenvoudig om de deuren te openen, ze gaan ook mooi mee in het lijnenspel van het hout en stroomlijnen het geheel. Haast statig torent een designkraan uit boven het eiland. Het is het model Fusion Square van Quooker Belgium, een kokend-water- en mengkraan in één, met kindveilige druk-draai bedieningsknop en een rechte dubbelwandige uitloop die ervoor zorgt dat het product zelf nooit te heet wordt om vast te nemen en bovendien 360º draaibaar is. Vis pocheren, groenten blancheren, pasta koken, thee of bouillon maken. Het kan allemaal in een handomdraai. Letterlijk, want met één draai aan de knop heb je kokend water. De voordelen van deze innovatieve Quooker worden meer en meer bekend bij het grote publiek waardoor het product aan een steile opmars bezig is. De kranen zorgen immers niet alleen voor een ultiem gebruiksgemak, de vormgeving is prachtig waardoor de kranen niet voor niets een favoriet zijn geworden van designers en interieurarchitecten. “Deze Fusion-kraan gaat een stap verder dan onze klassieke kokend-waterkraan met bijpassende mengkraan. Je hebt hier één kraan voor zowel warm, koud als kokend water dat in een druppelvormige, niet massieve waterstraal komt om verbrandingsgevaar uit te sluiten. Zoals al onze producten gaat het bovendien om een heel energiezuinige innovatie. Door de geoctrooieerde hoogvacuüm-isolatie is het stand-by verbruik maar vijf cent per dag, waardoor ze een van de zuinigste kranen op de markt is.” geeft Steven Van Tichelen aan.
 
Gelaagd ontwerp
Martijn Dedecker zorgde voor een ontwerp met een zekere gelaagdheid. Niet alles is meteen zichtbaar of merkbaar. Bepaalde ingrepen, ideeën en keuzes zijn haast verborgen voor het oog, maar geven wel een andere dimensie aan het appartement. De deuren liggen in het vlak van de muur en reiken tot aan het plafond om meer hoogte te geven aan de ruimte. De hoogte van de schakelaars loopt gelijk met die van de deurklinken. “We hebben een lijn bepaald die doorheen heel het appartement loopt”, verduidelijkt de architect. “Je kan ze opvatten als een gevoelsmatig rustpunt dat zorgt voor stabiliteit in het geheel. Niets in deze ruimte is willekeurig, over alles is nagedacht.”
De hele wand die de woonkamer ogenschijnlijk scheidt van de rest van het appartement is eigenlijk geen wand. Het is een grote kast die zowel in de gang als in de leefruimte voor bergruimte zorgt. In de hal resulteert dat in opslagruimte en een vestiaire. Het geheel is praktisch ingericht met vakjes om alles efficiënt op te bergen. In de woonkamer ontvouwt zich een meubel waarin je de televisie kan plaatsen, samen met decoratie en boeken. Veel in het appartement is design. Rond de eettafel nestelen zich stoelen van Hans Wegner. In het salon staat een Eames Loungechair. Donkere kasten contrasteren met de eiken vloer in notelaar, lichte linnen gordijnen zorgen voor extra sfeer en warmte. In het salon staan twee marmeren blokjes die de interieurarchitect ooit zelf ontwierp voor de eigenaar. De meeste verlichting is ofwel indirect of afkomstig van staande lampen. “Armaturen hebben we proberen te vermijden. Het appartement is praktisch en compact, dan is het belangrijk de ruimte open te trekken”, verduidelijkt Martijn Dedecker.
In het initiële ontwerp waren er twee slaapkamers aanwezig. Een van beide offerden de eigenaar en interieur-architect op om meer ruimte te krijgen in de woonkamer. Wel werden alle voorzieningen getroffen, zodat er, indien nodig, een extra kamer kan gemaakt worden. “Waar de zithoek en de bureauruimte in elkaar overgaan is een uitsparing gelaten in de kastenwand. Vandaar kan je met gipsplaat gemakkelijk een nieuwe scheiding construeren die aansluit op de muur tussen de ramen aan de overzijde van de kamer”, legt Dedecker uit. De uitsparing markeert nu de overgang van het salon naar het bureel, met een verticale ledlijn voor indirect licht als sfeermaker.
 
Masterbed- en bathroom
In de hal is het toilet nog een opvallende eyecatcher. Hier werd gebruik gemaakt van een speels concept van tegels in combinatie met kunstzinnige verlichting van Ingo Maurer. De slaapkamer en badkamer vormen één geheel, gescheiden door een grote glaswand. Ze zijn zowel te betreden vanaf de gang als vanuit de keuken. Als je om de kolomkasten heen gaat, kom je uit naast het bed in de aanpalende ruimte. “Ook hier hebben we geprobeerd een zo open mogelijk gevoel te creëren”, aldus Martijn Dedecker. “We wilden geen donker hoekje, wel licht en zicht.” In de eigenlijke slaapkamer vallen ter hoogte van de dressing opnieuw de grepen op zoals in de keuken. Achter het bed is een wand geplaatst die ruimte maakt voor indirect licht. In de badkamer is de wastafel opgetrokken uit soortgelijke materialen als die in de keuken. Marmer en Larix vormen opnieuw de hoofdingrediënten, terwijl de fijne structuur in aluminium van het onderstel de suggestie wekt dat het meubel zweeft boven de vloer, een opstelling die zorgt voor lichtheid in het geheel. Daarnaast is in een wandkastje een spiegel verwerkt die je kan openen en kantelen. Witte tegels sieren de muur boven het duobad in acryl en gaan over in de douche. Het bad en al het kraanwerk zijn afkomstig van Van Marcke, in België marktleider in de gespecialiseerde distributie van sanitair en centrale verwarming en een wereldwijde koploper inzake warmte en water. Behalve voor badkamers, wellness-toestellen en sanitaire onderdelen kan je er terecht voor keukens, energiezuinige klimaatregeling, waterbesparende technieken, waterkwaliteitsbehandeling en installatiemateriaal.
“Samen met de eigenaars van het appartement hebben we gezocht naar een totaaloplossing wat betreft het sanitair, zowel in de badkamer als in het toilet”, vertelt Pieter Duron van Van Marcke. “In het geval van dit appartement was er een uitgekiende visie aanwezig. De eigenaars hadden een welbepaalde stijl in gedachten. De inrichting is heel puur, waarbij een combinatie van designelementen en warme kleuren en materialen voor een even ingetogen als uitgesproken geheel zorgen. Samen met de eigenaar zijn we gaan kijken naar welke producten hier het best bij aansloten. We wilden de perfecte versmelting van soberheid, functionaliteit en kwaliteit.” Van Marcke heeft zowel designproducten uit het hogere segment als betaalbare kwaliteitstoestellen in het gamma, van bekende nationale en internationale merken tot  de vertrouwde huismerken. Pieter Duron: “In essentie wisten de eigenaars van het appartement wat ze wilden, maar ze zijn ook inspiratie komen opdoen in de Van Marcke Inspirations showroom in Aartselaar, waar alles aanwezig is om een totaalbeeld te krijgen van je toekomstige badkamer of keuken. De keuze bijvoorbeeld voor het kraanwerk komt mee voort uit het feit dat je al die producten live kan zien in de showroom of er tekst en uitleg bij krijgt van onze mensen ter plaatse.”
 
Met dank aan :
www.tersago-dedecker.be
www.quooker.be
www.vanmarcke.com